Andorra la Vella organitza un taller per sensibilitzar els joves envers les persones sordes i cegues

La iniciativa del comú de la capital permet que dotzena de noies i noies d’entre 12 i 18 anys fan una introducció a la llengua de signes i l’alfabet Braille

Els joves adqureixen nocions de l'alfabet Braille.
Els joves adqureixen nocions de l'alfabet Braille. ARXIU

El departament de Joventut del comú d'Andorra la Vella organitza aquests dijous i divendres un taller adreçat a adolescents de 12 a 18 anys per introduir-los a la llengua de signes i l’alfabet Braille amb l’objectiu de conscienciar-los i sensibilitzar-los envers les persones sordes i invidents.

Durant el taller, conduït per l’intèrpret de llengua de signes i mediador comunicatiu David Jiménez, una dotzena de joves duen a terme diverses activitats per posar-se al lloc de l’altre, tenir empatia i aprendre a comunicar-se amb les persones que no hi veuen o no hi senten. Així doncs, els participants aprenen a desenvolupar activitats diàries, com prendre un cafè o moure’s per la via pública (creuar el carrer, superar obstacles, pujar escales...), tant amb els ulls tapats i un bastó per entendre com ho viu la persona invident, com fent d’acompanyants i donant indicacions per ajudar l’altre.

També experimenten amb l’alfabet Braille i amb la llengua de signes i l’expressió facial, lletrejant i escrivint paraules per tenir nocions per comunicar-se. El taller també inclou, a petició dels participants, com interpretar una cançó de Tik Tok amb gestos i signes. Durant l’activitat, a més, els adolescents han rebut un paquet amb una mascareta transparent, els abecedaris en Braille i en llengua de signes i taps per a les orelles per experimentar les sensacions de la persona amb hipoacúsia.

David Jiménez ha celebrat l’interès que han mostrat els joves en la iniciativa i les ganes per aprendre que hi han mostrat. De fet, el taller és fruit de les demandes que van fer arribar els mateixos usuaris del servei de Joventut a les xarxes socials. El departament de Joventut té previst reeditar més endavant el taller durant l’estiu o en cap de setmana per facilitar la participació dels joves majors de 18 anys.

L’activitat tanca el programa de propostes de les vacances de Pasqua d’aquest any. En els darrers dies s’han dut a terme activitats de tot tipus, com un joc d’orientació amb el Club Pirinenc Andorrà, un escape room ambientat en la Segona guerra mundial, una jornada de paintball i classes d’hoquei i patinatge sobre gel i escalada.

Etiquetes

Comentaris

Trending