Andorra la Vella s’escuda en la moratòria que allarga sis mesos més per no autoritzar parcs solars

El comú es mostra del tot favorable a produir energia a partir de plaques fotovoltaiques en els teulats d’edificis exposats al sol però té més dubtes de l’impacte visual que poden generar en espais com el que queda a tocar del Rec del Solà

Les plaques solars respecte de la instal·lació de les quals el comú vol obrir expedient.
Les plaques solars respecte de la instal·lació de les quals el comú vol obrir expedient. Toni Solanelles

El comú d’Andorra la Vella s’escuda en una moratòria decretada el 30 de setembre del 2021 i que ha decidit prorrogar mig any més per no autoritzar, per ara, parcs solars privats. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, ha explicat que la corporació és favorable a la promoció de la producció d’energia, però és molt prudent en relació amb l’impacte visual que poden tenir les plaques fotovoltaiques. I reconeix que és complicat que s’autoritzin a proximitat del Rec del Solà atès que es considera l’anella verda de la parròquia “i es vol preservar el màxim de natural possible”.

Marsol ha confirmat que un propietari privat va presentar una llicència per impulsar un petit parc solar, tal i com ha explicat l’Altaveu, però que aquesta instal·lació no s’ha autoritzat atenent la suspensió de la tramitació de llicències que es va acordar en data 30 de setembre i que afecta totes les zones urbanístiques de la parròquia. El comú entén que als terrenys on es voldria impulsar el projecte privat d’entrada amb 1.500 panells és urbanitzable malgrat que hi hagi moltes limitacions per la caiguda de blocs rocoses que hi ha a la zona.

Terreny on es voldria fer la instal·lació.

Relacionat

Andorra la Vella té aturat des de fa més d’un any un projecte de parc solar privat

La moratòria -com en el cas d’Encamp, on també existeix- és l’element essencial que ara per ara manté aparcat el projecte. De fet, segons que ha explicat la mandatària comunal, la junta de govern de la corporació ha acordat aquest dimecres mateix prorrogar sis mesos més dita suspensió per poder donar marge a uns estudis complementaris perquè “a nosaltres ens preocupa molt l’impacte visual” de les plaques. La primera suspensió tenia vigència d’un any i hauria quedat caducada si no hagués estat per l’allargament acordat avui.

Dita suspensió deriva de la decisió del Govern d’incloure en la llei de transició energètica la possibilitat que es puguin desenvolupar equipaments energètics privats, alhora, però, que es donava marge als comuns perquè regulessin els espais on podien anar. Per això es va encomanar des d’Andorra la Vella un treball a la firma Ambiotec a la qual se li haurien demanat ara més estudis complementaris estrictament sobre l’impacte visual de les instal·lacions fotovoltaiques.

BONA ZONA

Marsol admet que el propietari que ha sol·licitat autorització per al projecte “té una bona zona, està molt ben exposada”, però “no serà evident” que se’l pugui autoritzar atès que “s’ha de tenir molt en compte que es tracta d’un espai a tocar de l’anella verda de la parròquia” i es vol alterar el mínim possible. “No estem en contra d’aquest tipus de producció energètica”, ha deixat clar la cònsol d’Andorra la Vella, però s’ha de fer, ha afirmar la mandatària de la comunal, d’una manera ordenada.

El comú té previst incoar un expedient sancionador al mateix propietari per haver ubicat tot un seguit de plaques sense cap mena d’autorització en una parcel·la de la seva propietat i ús residencia

De fet, Marsol ha afirmat en declaracions a l’Altaveu que encoratja el Govern a promoure més accions per tal que totes aquelles edificacions ja existents o futures que tinguin una bona exposició solar, puguin o fins i tot hagin d’ubicar als teulats panells que participin de la generació d’energia. Respecte d’espais on es causi un impacte visual, la cònsol es mostra molt més reticents.

Més encara, no només no s’ha autoritzat la instal·lació del parc solar que havia de ser el punt de partida d’un projecte molt més ambiciós, que hauria d’arribar a generar fins a 11 Mw pels 0,5 que es planteja d’inici, sinó que la cònsol ha assegurat que el comú té previst incoar un expedient sancionador al mateix propietari per haver ubicat tot un seguit de plaques sense cap mena d’autorització en una parcel·la de la seva propietat i ús residencial. La cònsol ha assegurat que el comú està redactant hores d’ara el plec de càrrecs.

Comentaris (26)

Trending