Andorra la Vella té aturat des de fa més d’un any un projecte de parc solar privat

Els inversors, que han mantingut reunions també amb FEDA, no han rebut cap resposta a la petició de permisos per fer una obra d’entrada per a 1.500 panells a la zona del Rec del Solà que en un lustre podrien passar a ser 16.000

Terreny on es voldria fer la instal·lació.
Terreny on es voldria fer la instal·lació.

El comú d’Andorra la Vella té aturat com a mínim un projecte de parc solar privat que en una primera fase podria produir durant vuit hores diürnes l’electricitat necessària per al funcionament de 440 habitatges però que a la llarga tenia com a objectiu poder plantar un camp de plaques que generessin l’energia que consumirien uns 9.000 immobles durant la franja de dia. Fa un any i mig aproximadament que es va demanar l’autorització per poder iniciar el projecte i els sol·licitants no han rebut cap tipus de resposta, com a mínim oficial i escrita.

La iniciativa és totalment privada i s’ubicaria en uns terrenys no urbanitzables que queden per sobre del Roc del Solà. Es tracta d’una zona muntanyosa força granítica i sense un interès forestal destacat, amb arbust baix i poc elements de bosc espès. De tota la franja de terreny de què disposa la propietat, en un primer moment -des de l’autorització en menys de mig any podria estar en marxa- es plantarien unes 1.500 plaques solars en un espai d’uns 5.000 metres quadrats. La pretensió és enviar cap al transformador de FEDA 500 Kw per evitar en un primer moment haver de sol·licitar d’entrada una llicència d’obra major, que és el que correspondria a un projecte de producció energètica d’1 Mw o més.

La inversió inicial amb què treballaven els promotors privats, que ja han fet altres projectes amb plaques solars en immobles particulars, era d’uns 600.000 euros. Si es pogués desenvolupar tot el projecte que tenien en ment, capaç de produir 11 Mw d’energia, caldria desemborsar uns cinc milions d’euros. I col·locar un mínim de 16.000 plaques, que s’adquireixen totes elles a la Xina. Només l’impuls d’aquest parc solar suposaria un gran salt qualitatiu en la producció interna. I els promotors d’aquesta iniciativa al Rec del Solà tenen coneixement, almenys, d’un altre projecte més ambiciós a curt termini però no a llarg que estaria frenat a Encamp.

Els dos projectes (n'hi ha un a Encamp), probablement, farien part d’aquelles dificultats que l’EFA va denunciar la setmana passada, lamentant que hi ha privats que tot i tenir la capacitat tècnica i la disponibilitat financera per desenvolupar projectes de sobirania energètica es troben amb traves administratives que impedeixen l’impuls de projecte

Els dos projectes, probablement, farien part d’aquelles dificultats que l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) va denunciar la setmana passada, lamentant que hi ha privats que tot i tenir la capacitat tècnica i la disponibilitat financera per desenvolupar projecte de sobirania energètica a partir de tecnologies sostenibles i renovables es troben amb traves administratives que impedeixen l’impuls de projecte. En el cas de la iniciativa que es pretén impulsar al Rec del Solà es va parlar al seu dia amb FEDA i el compromís d’Albert Moles de fer costat al projecte hauria estat total.

Però mai més se n’ha sabut res i el comú d’Andorra la Vella tampoc no ha respost. En algun moment es va pensar que si tot plegat podria respondre a una qüestió d’impacte essencialment visual, perquè si bé caldria deforestar la zona, els propietaris del terreny asseguren que no té un valor especial. Des del punt de vista de l’obra civil no caldria fer grans moviments perquè en ser un terreny granític n’hi hauria prou en fixar els suports dels panells en un subsòl que ja es prou rocós. Asseguren els promotors de la iniciativa que l’estesa de panells és de difícil observació i que potser enfilant-se a la Comella es podria divisar el camp solar. Només els queda pensar als promotors del projecte en traves derivades de mals entesos i personalismes que no tenen cap mena de cabuda, consideren, en un moment de necessitat.

Els promotors de la iniciativa mantenen que no busquen un alt rendiment econòmic sinó poder impulsar un projecte de futur, com demostra el dia a dia de l’energia, i participar de la producció energètica nacional a un preu just, atès que vendrien l’electricitat produïda al preu que fixés FEDA, una circumstància que els promotors privats asseguren que ja van deixar al seu dia clar als responsables de la companyia pública. Hores d’ara, el que els treu de polleguera és el silenci, l’encallament i veure que cada dia que passa més falta de producció elèctrica hi ha.

Comentaris (28)

Trending