Andorra la Vella i Escaldes esperen resoldre la delimitació territorial abans de final de mandat

Ni Marsol ni Gili no preveuen que hi hagi dificultats per arribar a una entesa tot i que admeten que “tampoc no és una urgència”

Conxita Marsol i Rosa Gili en un acte amb els seus números 2, David Astrié i Joaquim Dolsa, respectivament.
Conxita Marsol i Rosa Gili en un acte amb els seus números 2, David Astrié i Joaquim Dolsa, respectivament. G. P.

Si el calendari i la feina dels propers mesos ho permet, els comuns d’Andorra la Vella i d’Escaldes esperen resoldre la delimitació territorial entre les dues parròquies abans no s’acabi el present mandat. Així ho han indicat les cònsols Conxita Marsol i Rosa Gili en el marc de l’encesa de llums conjunta que ha tingut lloc aquest divendres. Ni una ni l’altre no preveuen que hi hagi d’haver grans dificultats per arribar a una entesa tot i que “tampoc no és una urgència”.

Quan es va crear la parròquia d’Escaldes-Engordany, el 1978, es va fer una delimitació de la zona urbana. Però la no urbana es va deixar com a indivisa. Això ha generat alguns problemes arran de les visions lleugerament diferents que mantenen els dos comuns, per exemple, en relació amb la gestió del Madriu. Justament, una ordinació escaldenca publicada fa uns mesos va encendre la metxa però després d’un requeriment d’Andorra la Vella, i tal i com ha recordat Marsol, “es va reconduir la situació” i la resta d’aspectes han quedat frenats.

“Crec que hi ha voluntat per resoldre la situació”, ha deixat clar però Gili, que com la mandatària de la capital ha deixat clar que després dels moments de tensió per la vall amb segell de la Unesco els problemes d’agenda i altres prioritats han deixat al marge la qüestió. “Tampoc no és una urgència, però abans de plegar de cònsol sí que m’agradaria deixar-ho resolt”, ha reconegut Conxita Marsol.

“Hi ha una voluntat compartida” per establir uns límits clars, ha especificat la cònsol d’Escaldes i, a més, “tothom té molt clar” a través d’eines legals i cartogràfiques com els plans d’urbanisme per on haurien d’anar les coses, segons Gili, amb la qual cosa “en teoria no hi ha d’haver dificultats”. La zona del Padern, per exemple, hauria de ser d’Escaldes, ha advertit Marsol quan se li ha demanat pel conflicte instat pel comú d’Encamp en relació amb els seus homòlegs escaldenc i massanenc.

En relació amb aquesta qüestió, que té efectes sobre l’esmentada serra de Padern i el coll de Beixalís, hi ha una causa judicial en marxa. Andorra la Vella s’hi va adherir per una qüestió de lògica jurídica en mantenir, com així és, que el terreny no urbà entre la capital i Escaldes és indivís. La tramitació del procés judicial segueix el seu curs, segons que han dit les dues cònsols a preguntes de l’Altaveu.

Comentaris

Trending