Andorra la Vella dedica la festa major als sanitaris i el personal dels serveis essencials

(AMB VÍDEOS) Marsol i l’alcalde de Viana do Castelo donen el tret de sortida a quatre dies d’activitats marcats encara per les mesures derivades de la pandèmia però amb voluntat de fer una “celebració de vida”

Els dansaires protagonitzant el ball del pregó atentament observats des del balcó comunal.
Els dansaires protagonitzant el ball del pregó atentament observats des del balcó comunal. Toni Solanelles

“Celebració de vida”. “Una afirmació de la nostra identitat, i de la nostra cultura, la història o la nostra força com a poble, en definitiva, la nostra sociabilitat.” Són algunes de les paraules, dels termes, amb els quals el president de la Cámara Municipal (alcalde) de Viana de Castelo, Jose María Costa, ha definit una festa major. Conjuntament amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida a la festa major de la capital, una festa que la mandatària andorrana ha volgut dedicar als sanitaris i al personal dels serveis essencials.

Des del balcó del comú, i amb el cap de Govern, Xavier Espot, o la síndica general, Roser Suñé, al costat, Marsol i Costa han pronunciat uns breus parlaments que han donat pas a l’actuació de l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella que amb la Dansa del pregó han portat la primera dosi de gresca i xerinola a la parròquia. Són quatre dies d’activitats, moltes d’elles de pagament -“no ens agrada, però és la única fórmula que hem trobat per poder controlar l’aforament”, ha explicat posteriorment al pregó Marsol-, marcades encara per les restriccions imposades per la pandèmia.

La cònsol major, tant des del balcó com ja a baix a la premsa en declaracions als periodistes, ha fet una crida a la prudència, però també ha deixat clar que “crec que la necessitem (la festa) i ens la mereixem”. Marsol ha afirmat que, amb tot, i partint de la base del civisme de la ciutadania, hi haurà “una bona festa major”. Això sí, “amb limitació d’aforaments, d’activitats, d’horaris i fins i tot d’indrets”. Però cada ciutadà, si ho vol, podrà amollar-se a l’activitat que més li escaigui. D’entrada, el primer convit l’ha fet l’esbart amb un ball amb un cert romanticisme d’entrada i, després, amb tota la rauxa. La dansa es va estrenar el 2019 i enguany era el segon cop que es ballava. S’han repartit mocadors commemoratius per poder fer voleiar.

Si el distanciament no hagués estat una recomanació necessària, el voleiament de mocadors hauria estat substituït, de fet, així ho va pensar la coreògrafa, per una integració del poble, dels ciutadans, en el ball que protagonitza el cos de dansa de l’esbart. Però encara bo. Amb la plaça Príncep Benlloch prou plena, i abans que es fes esclatar una traca que a més d’un ha agafat per sorpresa, la ballaruga ha estat d’allò més celebrada. També per l’alcalde de Viana do Castelo, que ha recordat que la seva festa per excel·lència, la de Agonia, tornarà també aquest agost encara que amb limitacions. Costa ha assegurat que era “un gust i un orgull” ser present a Andorra la Vella, i ha ressaltat que “la festa és molt important per a les comunitats”.

Marsol, visiblement contenta de poder tornar a presidir una festa major, ha insistit en totes les mesures que s’imposen per controlar la pandèmia i ha remarcat la feina dels sanitaris però també d’altres professionals, com “el personal dels supermercats, que en un moment d’incertesa i quan ni tan sols se sabia què estava passant van estar al peu del canó”. La cònsol també ha referit els cossos especials o el personal d’higiene, que han hagut de redoblar esforços en tots aquests mesos de crisi sanitària. Marsol està segura que malgrat tot, la festa funcionarà perquè “la necessitem i ens la mereixem”.

Carolina Durante aquesta nit, La casa azul aquest dissabte o Love of Lesbian dilluns són els tres plats forts musicals juntament amb la participació, per exemple, de La Principal de la Bisbal. Ara, d’actes n’hi ha molts i no hi faltarà, per exemple, la celebració del Contrapàs. S’ha volgut mantenir aquesta dansa popular perquè “si no es fomenten els actes tradicionals, s’acaben perdent”. Però cal inscriure’s amb antelació i presentar el certificat de vacunació o fer-se una TMA o un test d’antígens amb el temps màxim d’anticipació requerit. En fin, festa major sí però, malauradament encara, passada pel filtre de la pandèmia i les seves mesures.

Comentaris (1)

Trending