L’adjudicatària del concurs de treta de neu del Pas haurà de tornar a Batllia si vol indemnització

Tal com havia dictaminat el Superior, el comú d’Encamp resol ara la licitació, del 2017, en favor de l’empresa que l’havia impugnat, però la cònsol explica que no mouran fitxa si aquesta no porta de nou l’afer a la Justícia per reclamar el rescabalament

Jordi Babi promet el càrrec com a nou secretari general del comú d'Encamp.
Jordi Babi promet el càrrec com a nou secretari general del comú d'Encamp. G. P.

El comú d’Encamp ha complert la resolució judicial que l’obligava a adjudicar el concurs de la treta de neu al Pas de la Casa del 2017. Ho ha fet, però, amb els criteris de valoració corregits també per decisió jurídica i això ha suposat que canviï l’empresa que guanyava el concurs. Això obre la porta ara a la possibilitat que aquesta societat reclami una indemnització. Ara bé, ho haurà de tornar a fer per via judicial. La cònsol major, Laura Mas, ha explicat que ara han d’esperar si hi ha una acció davant la Batllia per reclamar aquest rescabalament.

El cas, com s’ha dit, es remunta al 2017. El comú va adjudicar la treta de neu al Pas inicialment per quatre temporades però una de les empreses perdedores va portar l’afer davant la Justícia perquè entenien que no s’havien fet correctament les valoracions. I li van donar la raó. Ja el 2020, com ha recordat Mas, el comú va rescindir el contracte i va fer un nou concurs. Malgrat això, en una resolució més recent, el Superior indicava que calia resoldre novament el concurs, fent cas als criteris marcats per la sentència anterior.

Això és el que s’ha fet aquest dijous. El comú ha adjudicat el concurs a l’empresa Inter Serveis Treta de Neu de les Valls. Un contracte, això sí, ja esgotat. En tot cas, la decisió obre la porta a que la societat pugui demanar una indemnització pels diners que no va percebre en haver-se encarregat la tasca, erròniament, a una altra empresa.

“Ara hem de veure si hi ha reacció per part seva”, ha explicat Laura Mas. És a dir, serà la societat la que hagi de reclamar novament. La cònsol ha deixat clar que, si ho fa i la Justícia així ho dictamina, el comú complirà, però també que serà l’empresa la que mogui fitxa. En aquest sentit, ha assegurat que, de moment, la corporació no ha fet cap càlcul de quin podria ser l’import d’una hipotètica compensació que decidís atorgar la Justícia si ha de tornar a analitzar l’afer.

ENFRONTAMENT PEL FUTUR DE LES PARDINES

Durant la sessió de comú, la minoria d’Avancem ha reclamat a la majoria que aclareixi quina és la seva intenció a la zona de les Pardines i, en especial, si ha descartat el macroprojecte que s’havia proposat via concurs d’idees en el darrer mandat. Mas ha remarcat que “no renunciem a fer de la zona un lloc de turisme sostenible, sempre preservant el patrimoni natural” i ha assegurat que “serem molt respectuosos amb el camí, que per si sol ja és molt atractiu”.

La resposta no ha tranquil·litzat els consellers d’Avancem. Al contrari, expressen preocupació pel fet que ara “hi hagi de nou la idea de reactivar aquell entorn per atreure turisme”. En aquest sentit, Marta Pujol ha recordat que el concurs d’idees va aportar “una sèrie d’elements artificiosos i d’atraccions que sobrecarregaven la zona i no respectaven l’entorn natural, fet que va aixecar el rebuig de la població”.

També hi ha hagut enfrontament per la capacitat o no de creixement de la parròquia. Mas ha insistit que “no hem tingut tant desenvolupament com a altres” però ha deixat clar que “mai s’atorga una llicència sense anàlisi prèvia ni sense que es garanteixi el subministrament ni els serveis bàsics. El departament d’Urbanisme analitza totes aquestes premisses”. Així, ha posat l’exemple del pla parcial de la Cabeca, que va obligar a fer diferents actuacions com ara pous d’aigua i una xarxa de clavegueram pròpia.

Des de la minoria, s’ha lamentat que “no es parli de posar fre o límits a la construcció” i s’ha advertit que “això pot fer mal a la parròquia”. També s’ha explicat que al comitè local del grup socialdemòcrata s’ha acordat que “fins que no disposem de l’estudi de capacitat de càrrega i sabem si podem garantir els recursos bàsics al creixement votarem en contra de qualsevol gran projecte constructiu”.

La sessió també ha servit per posar fi a la interinitat que hi havia a la secretaria general. Des de l’inici del mandat, ocupava el càrrec temporalment Cristina Prat. Ara, s’ha elegit Jordi Babi, que també ha pres possessió de la seva nova tasca.

Comentaris

Trending