Acord per tenir implementada en uns pocs mesos la regulació del nou sometent

Els cònsols encarreguen a un expert en dret l’elaboració d’una normativa marc que, posteriorment, cada corporació haurà d’adaptar als seus “usos i costums”

Membres del Sometent desplegat per la visita de Giscard d'Estaing.
Membres del Sometent desplegat per la visita de Giscard d'Estaing.

Els comuns han iniciat el procés per crear la normativa que, seguint la nova Llei de Protecció Civil, ha de regular la formació i el funcionament, en el futur, dels diferents sometents. Així, serà un expert en dret qui prepari un text base que, posteriorment, cada corporació haurà d’adaptar als seus “usos i costums”. Els cònsols, en paraules de Conxita Marsol, han remarcat que es tracta d’una figura “en la qual creiem”.

El sometent es va mantenir viu amb la Llei de Protecció Civil que, però, establia l’obligació que els comuns impulsessin una regulació conjunta. Aquest és el pas que s’ha acordat ara, amb la contractació d’un advocat que s’encarregui de redactar una normativa. Es preveu tenir en tres o quatre mesos.

A partir de llavors, cada comú “podrà complementar i aportar les seves especificitats”. I és que, com ha volgut remarcar Marsol, “no tots funcionarem igual”. Per tant, “cada corporació l’haurà d’adaptar”.

El que ha quedat clar és que continuarà existint sometent. Una figura que Marsol ha definit com a “important” tot deixant clar que els cònsols actuals “hi creiem”. La mandatària de la capital ha apuntat que “cal tenir-lo preparat per si algun dia el necessitem”.

En aquest sentit, s’ha reconegut que fa temps que no s’ha hagut de fer cap crida al sometent en vigor fins ara. A la vegada, però, també s’ha recordat que va ser especialment necessari en moments claus de la història andorrana. És el cas dels aiguats del 82, de l’allau d’Arinsal o de la segona visita del Copríncep François Mitterrand.   

DE CRAMEA A ICÒNIC

Durant la reunió, els cònsols han rebut els impulsors del projecte d’un centre d’alt rendiment en alçada que s’impulsa a l’antic edifici de Sud Ràdio. Les instal·lacions haurien d’estar en funcionament el 2025, segons s’ha explicat als mandataris. Per cert, que finalment la seva denominació no serà Cramea sinó Icònic.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending