Ordenament Territorial atura tots els projectes que estaven en marxa

Arquitectes, enginyers o geòlegs, entre altres professionals, es posen les mans al cap i avisen que la decisió agreujarà més la situació econòmica perquè mantindrà aturada la construcció

Les obres relatives al vial de Sant Julià són unes de les que quedaran en l'aire.
Les obres relatives al vial de Sant Julià són unes de les que quedaran en l'aire.
El Govern no només ha aturat les licitacions futures. També ha aturat tots els projectes en curs. Així ho han fet saber responsables del ministeri d’Ordenament Territorial a diversos col·legis professionals que estan implicats en la redacció de projectes. Arquitectes, enginyers o geòlegs, entre altres, clamen al cel i tot posant-se les mans al cap, avisen que la decisió adoptada agreujarà encara més la situació econòmica atès que la manca de projectes farà que tampoc es pugui reactivar el sector de la construcció pública.

El ministeri va comunicar recentment als professionals esmentats que davant la crisi derivada del coronavirus ha “hagut de replantejar totes les inversions, entre les quals s'hi troben les redaccions de projectes i altres assistències tècniques. Es tracta del fet que la redacció dels projectes que esteu efectuant pel ministeri, o que potser hauríeu redactat les properes setmanes, s'ha de suspendre temporalment, de manera que tan aviat com ens sigui possible, analitzarem cas per cas, i en funció de la disponibilitat pressupostària, quins projectes podran ser oportunament reactivats, i en quin moment”. Evidentment no hi ha cap data per a la comunicació de quins treballs aniran endavant i quins altres, tot i estar mig embastats, quedaran en el calaix.

“Govern està fent esforços molt grans per a la societat, però alhora Govern també és promotor d'inversions i projectes que inexorablement hauran d'esperar un temps per a poder‐ne saber la prioritat i futur desenvolupament”

“Són moments durs, i en plena crisi sanitària, ja està arribant l'econòmica. Govern està fent esforços molt grans per a la societat, però alhora Govern també és promotor d'inversions i projectes que inexorablement hauran d'esperar un temps per a poder‐ne saber la prioritat i futur desenvolupament”, acaba un dels textos enviats a professionals vinculats al món de l’obra pública després de recordar als seus destinataris que no es preocupin pas pel lliurament dels projectes, que no hi ha cap penalització per entregar més tard de la data prevista els treballs: “Les prioritats també han canviat, i més que canviaran d'ara endavant.” 

La reacció

D’una manera o altra, l’argument és el mateix s’hagi enviat l’escrit al col·legi que s’hagi enviat. Arquitectes, enginyers o geòlegs, a la seva manera, ja han reaccionat i han fet arribar la seva resposta a l’administració. Segons ha pogut saber l’Altaveu, el Col·legi Oficial d’Enginyers, per posar un exemple, s’ha posat a disposició del Govern pel que escaigui i alhora, en una carta enviada recentment a l’executiu, deixa clar que tothom és conscient que la resolució de l’emergència sanitària és prioritària. A partir d’aquí, però, alerta quel’aturada sistemàtica de la redacció de tots els projectes ja contractats és una mesura econòmicament contraproduent tant a curt com a mig i llarg termini i que no comporta cap disminució del risc sanitari”.

Per als enginyers “l’aturada sistemàtica de la redacció de tots els projectes ja contractats és una mesura econòmicament contraproduent tant a curt com a mig i llarg termini i que no comporta cap disminució del risc sanitari”

Els professionals de l’enginyeria recorden que la crisi sanitària no impedeix teletreballar i que en gran mesura, per aquest sector d’activitat, els projectes governamentals eren de la poca feina que tenien, sabedors, és clar, que hi ha parts del treball, aquells que necessiten observacions directes sobre espais o terrenys, no es poden dur a terme. Per tant, a curt termini hi ha un impacte directe sobre aquests professionals concrets. “En relació a l’impacte econòmic a mig i llarg termini, convé remarcar que la redacció de projectes és la primera baula de la cadena del sector de la construcció. Per tant, aturar la redacció dels mateixos suposarà una molt valuosa pèrdua d’agilitat per part del Govern en el moment que consideri convenient reactivar el sector de la construcció.”

Els enginyers, però també els arquitectes o els geòlegs cadascú a la seva manera, entenen que el manteniment de la redacció dels projectes aconseguiria “un doble objectiu. Per una banda, a curt termini, mantenir una activitat mínima en el sector a un cost molt contingut, i per altra banda, garantir una reactivació del sector de la construcció i de la nostra economia d’una forma més àgil i robusta, a mig i llarg termini, quan la situació ho permeti. En cas contrari, la inèrcia necessària per reactivar la redacció dels projectes, pot fer encara més dura i severa la recuperació econòmica i social del nostre país”.

Comentaris (16)

Trending