Nova acció als Estats Units dels antics responsables de BPA per “desemmascarar el frau dels ‘CoCos' de VallBanc”

Els germans Cierco i Joan Pau Miquel impulsen un procediment per accedir a tota la informació relativa a la compra-venda del banc pont atesa la participació del fons voltor americà JF Flowers

Comentaris

-
-
Els màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la seva nacionalització, els germans Higini i Ramon Cierco, i l’exCEO de l'entitat Joan Pau Miquel, han posat en marxa una nova acció judicial als Estats Units. El procediment persegueix l’objectiu de recopilar dades sobre la compra-venda del banc pont, de Vall Banc, que evidenciïn novament que tot el procés estava degudament dissenyat i que hauria causat un dany previsible i fins i tot previst als llavors màxims representants de l’entitat bancària ara en vies de resolució. L’acció legal persegueix especialment “desemmascarar el frau dels ‘CoCos’ de Vall Banc”.

Després de la querella presentada a la Batllia contra diferents organismes vinculats a la supervisió financera del Principat i contra el banc sorgit de les cendres de BPA (Vall Banc) i els seus propietaris, el fons voltor JC Flowers. Just el fet que un dels querellats tingui vincles directes amb els Estats Units -el citat fons- permet als Cierco i Miquel activar un procediment molt poc conegut fora de les fronteres americanes però que pot ser de profit per aconseguir noves proves de la suposada estafa. Així es podria “demostrar que no només la intervenció i posterior nacionalització de BPA van ser una maniobra instrumentada amb finalitats diferents a la de suposadament posar ordre a una entitat bancària si no evidenciar també que tots els passos posteriors estaven, presumiblement, perfectament dissenyats, com el presumpte frau dels bons convertibles, els denominats CoCos, amb els quals el banc pont, Vall Banc, va canviar el deute que va generar amb BPA per la cessió d'actius d’aquesta".

La denominada 'petició sota la llei 1782 del codi federal' s'afegeix a la demanda perquè s'obligui el FinCEN a lliurar tots els documents compartits amb Espanya i/o Andorra

Els accionistes majoritaris de BPA ja tenen des de fa molts mesos, anys ja, activat un litigi contra la unitat dependent del Tresor americà encarregada de la lluita contra el blanqueig de capitals (FinCEN) per forçar els responsables d'aquest servei a lliurar tots els documents emesos en relació amb BPA i que hagin compartit amb autoritats espanyoles o andorranes. FinCEN es fa l’orni tot i que ha reconegut que en les seves bases de dades s'han trobat un miler de folis amb informació compartida entre els tres països en relació amb el cas del banc andorrà i la desclassificació documental es presumeix que serà relativament propera. Al gener s’ha la jutge que porta el cas ha fixat alguns passos que haurien de ser crucial.

Ara es tracta de demanar a la Justícia americana que aconsegueixi les proves que estiguin en mans de l'administració americana entesa de manera àmplia en relació a JC Flowers i el procés de compra de Vall Banc. L'acció que s’ha posat en marxa als Estats Units, amb una demanda de prop d’un centenar de pàgines, es coneix amb la denominació de 'petició sota la llei 1782 del codi federal'. En termes bàsics, aquest procediment permet a una part en un litigi en un tema estranger prendre prova localitzada dins dels Estats Units com si el litigi fos americà. És a dir, accedir a documents o qualsevol altra informació que es trobi en territori americà però que pugui tenir a veure amb un procés obert a qualsevol part del món. D’obtenir-se qualsevol element destacat, aquest podria ser aportat com una prova més al plet que se segueixi fora dels Estats Units.

El litigi en qüestió és la recentment interposada querella contra l'Agència estatal andorrana de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), els administradors públics de BPA, Vall Banc i JCF IV BV Holdings, titular del banc resultant de la segregació dels dipòsits de l'entitat bancària andorrana en vies de resolució. El vincle americà de JCF IV BV Holdings permet preguntar a les autoritats americanes per qualsevol element que relacionat amb aquest fons voltor serveixi als litigants com a prova per aportar amb posterioritat a la causa penal oberta a Andorra. O sigui, “es busquen missives, contractes, propostes, informes, valoracions, taxacions ... tot allò que serveixi en aquest cas, per exemple, per demostrar que aquells ‘CoCos’ que es van emetre formaven part d'una estratègia de compensació o benefici presumpte per al fons voltor i que mai va tenir el valor que se'ls va donar, com ha posat de manifest la venda posterior”.

Tal i com va informar recentment en una compareixença pública davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost el president de l’AREB, Albert Hinojosa, Vall Banc va emetre uns bons convertibles en favor de BPA per un valor de 70 milions d’euros pels actius que BPA havia traspassat al banc pont. Resulta, però, que Vall Banc mateix té anotats als seus llibres de comptabilitats que aquells béns traspassat per suposadament 70 milions en valen més de 96. En canvi, JC Flowers va recomprar els bons a BPA -és a dir, va matar el deute de 70 milions- per només 12,8 milions. Hinojosa va defensar l’operació per evitar que l’Estat andorrà hagués de posar diners en l’operació i va justificar la davallada de valor dels ‘CoCos’. Però la querella interposada davant la Batllia incorpora diferents peritatges independents i experts que rebaten de totes totes la justificació de l’AREB.

Comentaris

Trending