Només un 7% de les societats que apareixen als 'Papers de Panamà' lligades a Andorra les va encarregar BPA

Comentaris

Només un 7% de les societats que apareixen als \'Papers de Panamà\' lligades a Andorra les va encarregar BPA
Només un 7% de les societats que apareixen als \'Papers de Panamà\' lligades a Andorra les va encarregar BPA

Només el 7% de les societats vinculades a Andorra que apareixen als ‘Papers de Panamà’ es van constituir per encàrrec de Banca Privada d’Andorra (BPA). Diversos portals electrònics han cartografiat l’impacte de la documentació analitzada pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació i això dóna que encomanades des d’Andorra, el despatx d’advocats i financers panamenys Mossack-Fonseca va crear 489 companyies. Segons les dades a les quals ha tingut accés l’Altaveu, el banc ara intervingut en va encarregar 28. I la darrera data, com a molt aviat, del 2004.

Les dades cartografiades revelen que Mossack-Fonseca tenia divuit clients al Principat. És a dir, divuit empreses o persones que van encarregar al despatx panameny la constitució de societats, que no vol dir que fossin per a ells mateixos. Podien ser a compte d’algú altre, com va ser en la immensa majoria dels casos promoguts per BPA. Les dades obtingudes pel consorci periodístic s’estenen durant dècades en el temps. Així, van de mitjan dècada de 1970 fins a l’any passat. Una quarantena d’anys.

Segons les diverses fonts consultades, BPA va treballar amb Mossack-Fonseca, a tot estirar, una desena d’anys. Probablement, segons els consultats, ni tan sols hi va arribar. La relació hauria anat entre 1995 i 2004. I, encara, de forma intermitent. Les mateixes fonts han assegurat que altres entitats bancàries del país -dues com a mínim- també han treballat amb el despatx panameny, ja sigui directament ja sigui amb firmes que depenen o depenien d’elles. De fet, formalment no va ser BPA en la majoria de casos qui va encarregar les societats. Va ser la filial BPA Serveis. En situacions similars estarien els altres bancs andorrans que durant aquests anys han recorregut als serveis de Mossack-Fonseca. I la resta de persones físiques i jurídiques que des d’Andorra van contractar els serveis d’aquella.

De fet, segons han recordat les fonts, BPA va deixar de treballar amb el despatx panameny en ser molt evident que altres bancs del país també hi operaven. I davant el risc que hi havia d’una possible fuita de dades es va trencar la relació professional. Les fonts han indicat que una persona que al seu dia va treballar a Mossack-Fonseca va acabar traslladant-se al Principat, des d’on oferia serveis similars al prestat pel despatx panameny, arran d’haver travat una molt bona relació amb un gestor bancari d’una entitat andorrana.

Si als ‘Papers de Panamà’, que es limita a les societats constituïdes per Mossack-Fonseca, hi apareixen 489 companyies constituïdes a petició de divuit clients andorrans, en el cas de Gibraltar, per exemple, les xifres ja s’incrementen fins a 2.039 per a 65. Si es consulta Mònaco, l’increment encara és una mica major. I s’enfila fins a 3-175 per a 133. I en el cas de Jersey, per posar una altra referència, els números ja es disparen: 14.364 per 314 clients.

Comentaris

Trending