Nomen alerta que serà "molt complicat" trobar comprador per a Vall Banc

Comentaris

Nomen alerta que serà \"molt complicat\" trobar comprador per a Vall Banc
Nomen alerta que serà \"molt complicat\" trobar comprador per a Vall Banc

L’economista, exconseller general i promotor de la cooperativa Raiffeisen Eusebi Nomen ha assegurat aquest dimarts que serà “molt complicat” trobar comprador per a Vall Banc i que, com a molt aviat, les primeres ofertes, de ser-hi, no arribaran fins d’aquí dos mesos. Nomen considera que si el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va deixar oberta la setmana passada en dues ocasions la porta a una liquidació de Banca Privada d’Andorra (BPA) és, justament, per l’elevada dificultat que hi ha de trobar un adquirent per al banc pont. En aquest marc, Raiffeisen ha tornat a “estendre la mà” als gestors de la crisi per tal de fer-se càrrec de la situació tot alertant, però, que si es fa qualsevol cosa inadequada seran els primers, també, en acudir a la Justícia, on ja tenen demandat el plec de bases de la subhasta del banc pont.

Nomen ha explicat que “fer operacional el banc és complicat, però trobar comprador encara ho és més. Primer has de disposar de les dades necessàries per poder fer una proposta (de compra) i després les has de pair”. L’economista ha assegurat que fins fa poc dies els eventuals interessats en poder posar alguna proposta d’adquisició sobre la taula no van rebre informació realment transcendent sobre Vall Banc. I a partir d’aquí “es necessiten un parell de mesos perquè els bancs puguin analitzar totes les dades i l’escenari que les envolta. Per tant, tenir un comprador és tècnicament improbable fins al març” si és que hi acaba sent.

L’exconseller general ha exposat tot d’arguments que fan, més enllà de la manca d’informació que s’hauria subsanat fa pocs dies a través del ‘data room’, que sigui molt complicada la venda de Vall Banc, manca de corresponsals a banda. Un primer element, per exemple, és que l’auditoria de PricewaterhouseCoopers (PwC) encara no s’ha acabat. “I més que una auditoria, PwC sembla que estaria fent una verificació de comptes. Però PwC és una auditora. Per tant, haurem de veure en què queda tot l’informe que se suposa que haurien de fer.” En segon lloc, ha anunciat que la justícia americana també està fent el seu curs i tot indica que també serà al mes de març quan hi pugui haver uns primers elements clarificadors en relació a l’actuació del FinCEN i els motius que el van empènyer a emetre la nota del 10 de març. 

Finalment, ha recordat que si bé al principi hi havia expectació amb qui podria adquirir el banc pont i, després, avaluar una eventual permanència en la cartera de clients del nou banc, ara “el 80% dels clients el que vol és que li tornin els diners de seguida i només el 20% encara fa confia en el procés”, amb la qual cosa és difícil pensar que hi pot haver alguna entitat interessada en adquirir un banc que pot quedar-se sense la immensa majoria de dipòsits en pocs dies. “L’únic que pots acabar comprant són problemes o els elements de l’actiu. I per això es comença a parlar de liquidació”.

I és en aquest marc quan “li diem a l’AREB: ‘et tornem a estendre la mà’”, per tal que reconsideri reestructurar el banc, BPA, o perquè s’agafi a una de les quatre vies de resolució que plantejava la cooperativa. Nomen ha advertit que si es va a la liquidació interposaran una demanda. I ha recordat que la secció administrativa de la Batllia ja els va admetre una demanda contra el plec de bases enviat per Kay Capital en relació a la venda de Vall Banc.

Imatge: Andorra Televisió

Comentaris

Trending