Ni pressions, ni creure's els Cierco, ni actuar: Cinca es renta les mans en l'extorsió a BPA

Comentaris

Ni pressions, ni creure\'s els Cierco, ni actuar: Cinca es renta les mans en l\'extorsió a BPA
Ni pressions, ni creure\'s els Cierco, ni actuar: Cinca es renta les mans en l\'extorsió a BPA

El Govern mira de salvar els mobles com pot i, sobretot, es renta les mans en tot allò relacionat amb les presumptes amenaces d’autoritats espanyoles contra Banca Privada d’Andorra (BPA) per obtenir dades bancàries de la família de l’expresident de la Generalitat catalana, Jordi Pujol. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha negat pressions del govern espanyol per aconseguir la informació dels Pujol o qualsevol altre dirigent polític vinculat al procés sobiranista català i també s’ha espolsat qualsevol responsabilitat sobre el fet que l’executiu andorrà hagués hagut d’intervenir una vegada va saber, el març de l’any passat, de l’existència de la suposada extorsió a BPA. Cinca, amant de l’esport com és, ha fet una exercici de pilotes fora en tota regla.

"El Govern d'Andorra no ha rebut cap petició ni cap pressió en aquest sentit", ha afirmat el titular de Finances quan els periodistes presents a la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres, el primer després de les vacances d’estiu, li han començat a demanar per la qüestió que ha escalfat l’agost i amenaça d’encendre el setembre. "Som aliens a la situació que s'ha creat", ha garantit. També hi ha afegit: “És a la Justícia a qui li correspondrà investigar" i "als germans Cierco aportar les proves”.

Cinca ha reconegut que els accionistes majoritaris de BPA els van informar del mateix que Higini Cierco va exposar davant la batlle instructora del ‘cas BPA’. Però "no ens van aportar cap mena de documentació". El ministre ha remarcat que "no vam ser informats sobre aquestes pressions fins a finals de març, un cop la nota del FinCEN ja havia estat emesa i, un fet més rellevant, el conseller delegat del banc, havia estat empresonat". Seriós, meticulós amb les paraules a usar, però sempre amb una fina ironia, el ministre.

Cinca ha explicat que "sempre hem tingut la mateixa resposta: mentre no hi hagi elements que demostrin el que s'està exposant, i fins i tot, si hi són, el que correspon és presentar-los a la fiscalia". Un ministeri públic, per cert, que ha cooperat amb tot moment amb els seus homòlegs amb una celeritat poques vistes ja fos per facilitar elements o per intentar poder reunir indicis o proves que avalessin les seves tesis contra BPA. Cinca ha recordat, a parer seu, que més que informació i explicacions, allò exposat pels Cierco eren "més insinuacions" i no pas amb "tots els detalls que es van donar a la Batllia".

Una mica més de cinisme per part del titular de Finances ha arribat quan ha afirmat que les amenaces "no tenen res a veure" amb el que va passar. I ha recordat que arran de la nota del FinCEN hi ha "dotze causes obertes" vinculades al suposat blanqueig de diners provinent d'activitats criminals. Entén que aquestes causes "no tenen res a veure amb el cas que vostè planteja" -en referència a la pregunta formulada per un periodista- malgrat que "també generi un altre delicte, que és el de violació del secret bancari”. 

Cinca obvia coses

Clar és que Cinca ha obviat diverses coses. Per exemple, que Higini Cierco va explicar davant la Batllia que els comandaments policials espanyols que els van amenaçar ja van citar que es recorreria al FinCEN si no es col·laborava amb Espanya aportant totes les dades que es demanava. Ha obviat també el ministre que la nota de l’agència americana havia esmentat uns casos que ja eren coneguts per la Justícia. I que va ser, justament, el fet d’accedir l’administració a l’interior del banc, d’agafar-ne el comandament previ a l’espoli, que es va fer i desfer. Barra lliure per mirar i remirar. I per passar tota mena d’informació a qui ha escaigut. 

Sobre, per exemple, la participació del cap de gabinet de Mariano Rajoy en l’operativa de pressió, Cinca també ha tirat pilotes fora: “Nosaltres no tenim cap mena de constància del que s'està dient. No hem tingut cap mena de pressió ni del govern espanyol ni de cap mena d'emissari del govern espanyol", ha apuntat. I sobre les crítiques per ocultar informació, el portaveu governamental ha afirmat que "cada vegada que se'ns ha requerit al Consell, hem comparegut i hem donat resposta i ho continuarem fent en els propers mesos" però avisa que "difícilment podrem explicar, per molt que algú s'hi pugui entestar, el que no ha succeït".

A Cinca també se li ha preguntat si el Govern considera una ingerència de la policia espanyola en la sobirania d’Andorra. I quines accions s’emprendran a partir d’ara. Una vegada més s’ha rentat les mans, ha tirat pilotes fora o ha passat de puntetes sobre qualsevol element que pogués molestar Espanya."Ara per ara, el que sabem és que el senyor Cierco ha declarat això. No em consta que hagi presentat proves. Des de la prudència que correspon al Govern, no puc fer cap declaració tan categòrica com la que ha dit vostè", en referència, novament, a un periodista. 

Ha explicat també el responsable de les finances estatals, un dels que sí que va rebre informació directa de les amenaces viscudes per BPA, que la batlle ja ha obert una investigació i que "seguirà el seu curs". Si acabés demostrant-se tot això, "el Govern d'Andorra manifestaria la seva preocupació i el seu disgust utilitzant les vies diplomàtiques obertes expressar el seu desacord al govern espanyol". Així, es prendrien “es mesures que s'escaiguin en l’àmbit diplomàtic". Però en cap moment ha mostrat gaire preocupació. En tot cas, "si s'acaba demostrant, seria una mala pràctica en el que han de ser les relacions entre dos Estats”. Simplement, una mala pràctica. Ah, i que "res tindria a veure amb el cas BPA, que es refereix a un entramat per blanquejar diners provinents del crim organitzat”. Cinca no deu saber que quan s’obté una prova de manera il·lícita aquella prova no és vàlida.

Una altra afirmació de Cinca que costa de creure. El titular de Finances ha assegurat que durant la visita de Rajoy, el gener del 2015, no "hi va haver cap tipus de pregunta o comentari sobre aquesta qüestió". Per obtenir informació, recorda, "hi ha uns convenis i uns mecanismes establerts" que "no inclouen altres pràctiques ni la conversa directa entre els caps de Govern”. Rajoy i Martí s’havien trobat a Madrid el setembre i setmanes abans, almenys telefònicament, també havien parlat. Però malgrat la confessió dels Pujol, no havien tractat el tema. Memòria selectiva. Pilotes fora. Mans rentades, que no necessàriament netes.

Comentaris

Trending