Neu

Quadrar el cercle de la neu

Les estacions, com Ensisa, primera empresa del país a rebre el segell de consum d’electricitat 100% renovable, busquen la fórmula per reduir la despesa energètica, que els suposa entre el 5% i el 7% dels ingressos

Hidalgo mira el segell rebut de les mans de Moles i Calvó.
Hidalgo mira el segell rebut de les mans de Moles i Calvó.

Les estacions d’esquí són un dels sectors a qui més mal pot fer la crisi de l’energia. L’increment del cost de l’electricitat els impacta directament. I es tracta d’un dels capítols de despesa més elevats. Per tant, la situació afecta directament els resultats. Toca trobar la fórmula de reduir el consum. Objectiu, que com ha apuntat David Hidalgo, director general d’Ensisa, no és tan senzill en un sector “molt inflexible”. Tot fa pensar que, el pròxim hivern, hi haurà canvis de funcionament, com ara reduir el nombre de ginys en funcionament en dies de menys afluència.

“Ens toca quadrar el cercle”, ha explicat Hidalgo, durant l’acte en el qual Ensisa ha rebut el primer segell que certifica que tota l’electricitat que consumeix l’estació prové de fonts renovables. Li han fet entrega el director de FEDA, Albert Moles, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. Tots dos han remarcat la importància de l’aposta per aquest tipus d’energia. “Esperem que moltes més empreses la facin”, ha indicat Calvó. Per la seva banda, el màxim responsable de la companyia ha remarcat que “el present de l’energia és ser sostenible; no hi podem anar en contra”.

Hidalgo, per la seva banda, ha recordat que l’aposta per la sostenibilitat ja hi era en la presentació de la candidatura per a la Copa del Món. “I la pregunta va ser per què ens havíem de quedar aquí”, ha apuntat. Ara, el segell posa en relleu que l’estació canillenca rep tota l’electricitat de fonts renovables. Més concretament, de la central hidràulica.

I no es tracta pas d’una quantitat petita. Al contrari. “L’energia és la principal font de despesa de l’estació, descomptant les nòmines”, ha revelat el màxim responsable. Pel sector, apunta, i depenent de cada instal·lació, “se situa entre el 5% i el 7% de la xifra d’ingressos”. I això, a altres països on els preus de l’electricitat s’han desbocat ha fet molt mal. “Hi ha qui es planteja si obriran en determinades dates perquè necessiten un mínim de clients per ser rendibles”, ha explicat.

A aquests extrems, però, no caldrà arribar-hi a Andorra. Hidalgo revela que “ja fa temps, amb la pandèmia, que tenim una dinàmica d’esforç de contenció i optimització” però admet que caldrà anar una mica més enllà. Així es preveu ja de cara a l’hivern. “No és el mateix tenir una estació el 29 de desembre, que al cap de 15 dies, quan baixes ocupacions. Aquí hi ha un camp a recórrer per optimitzar remuntadors i això acompanyat d’una política de preus dinàmics”, ha comentat. En resum, “potser esquiar al gener amb un producte més reduït però amb unes tarifes diferents”.

Paral·lelament, també hi ha altres actuacions a adoptar: millorar costos, horaris o, fins i tot, canviar maquinària. És el cas dels canons de neu. Alguns d’ells, els menys eficients, se substitueixen abans fins i tot del final de la seva vida útil per altres que tenen un consum més reduït. La idea és “fer flexible una estructura poc flexible”, ha apuntat Hidalgo.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending