Neu

Els forfets extraescolars i universitaris van a l’alça

El malestar de Saetde rau especialment en què més de mig miler d’acompanyants de l’esquí escolar obtenen passis de temporada en unes condicions molt favorables i que usen molt més enllà de l’acompanyament

Cua a Ski Andorra per adquirir forfets.
Cua a Ski Andorra per adquirir forfets. Toni Solanelles

El retard en la posada a la venda dels forfets extraescolars no n’ha restat l’interès. Ben al contrari. Almenys en relació amb la temporada passada, tant els passis extraescolars, com els destinats als universitaris i també els dels acompanyants han tingut molta més requesta que l’hivern passat. I les xifres de forfets expedits a favors d’acompanyants ‘confirmen’, per dir-ho d’alguna manera, el malestar especialment evidenciat per Saetde, la societat gestora de les estacions del Pas de la Casa i Grau Roig.

Després d’un estira-i-arronsa amb Saetde, Ski Andorra i Govern implicats a tres bandes, finalment els passis es van posar a la venda el 14 de desembre. Faltaven molts dies per l’inici de l’esquí escolar -que es du a terme aquest dilluns-, però la temporada d’esquí ja s’havia iniciat i molts pares es trobaven que no tenien el passi per als seus infants en unes condicions preferents, que són les que regeixen en el passi extraescolar. Fins al 31 de desembre -la venda continua oberta encara- s’han venut molts més forfets que la temporada passada. Cert és que l’hivern passat hi havia limitacions degut a la pandèmia que probablement deurien desincentivar algunes vendes.

Sia com vulgui, segons les xifres a les quals ha tingut accés l’Altaveu, si l’any passat, en tot l’hivern, es van vendre 2.086 forfets extraescolars, enguany, del 14 al 31 de desembre se n’han expedit 2.317, dels quals 853 en línia i, la resta, a través de l’emissió física en les dependències d’Ski Andorra. El creixement global en aquest cas és de l’11%. L’augment és molt major quant al passi per a universitaris. La temporada passada se’n van vendre 195, aquest hivern, en quinze dies, se n’han expedit 476.

Cua davant de les oficines d'Ski Andorra.

Relacionat

Cues a Ski Andorra per adquirir el forfet extraescolar

L’increment percentual és del 144%. És a dir s’ha, multiplicat per 2,5 pràcticament els forfets venuts a universitaris. També ha crescut l’emissió de passis destinats a acompanyants. En cap cas, però, de forma tan exagerada. En aquest cas, la pujada és del 28%, passant dels 429 passis venuts l’hivern passat als 552 expedits fins al 31 de desembre. Enguany, s’han venut 533 forfets per a adults, divuit per a ciutadans d’entre 65 i 69 anys i un passi per una persona de més de 70 anys.

MALESTAR

És justament en el forfet per acompanyants on rau una de les claus de voltes del malestar que va encallar la posada a la venda d’aquests passis, més enllà de qüestions legals derivades de sancions a Saetde. La societat encampadana fa temps que reclama una actualització tarifària i un control major dels tiquets. En aquest sentit, es considera que hi ha qui fa una mena d’abús d’aquests tiquets pel fet de ser a preus molt més raonables per als esquiadors que el forfet general.

“Fins aquest dilluns no comença l’esquí escolar, que és per al qual està pensada la modalitat de l’acompanyant, perquè es pugui acompanyar el fill o la filla, o el familiar menor, i ja hi ha més de mig miler de persones que fa setmanes que disposen d’un forfet per anar a esquiar a qualsevol moment.” En aquest sentit, es reclama un major control i una limitació clara. I que qui vulgui anar a esquiar amb ‘normalitat’, que adquireixi el forfet ‘normal’.

Comentaris (13)

Trending