Mor l'actual màxim responsable de la firma laurediana Texbor i les seves filles pateixen greus ferides en un xoc a Anserall

Comentaris

Mor l\'actual màxim responsable de la firma laurediana Texbor i les seves filles pateixen greus ferides en un xoc a Anserall
Mor l\'actual màxim responsable de la firma laurediana Texbor i les seves filles pateixen greus ferides en un xoc a Anserall

L’empresari català resident a Sant Julià des de fa molts anys Joan Masó Aumedes, de 43 anys, ha resultat mort en l’accident que hi ha hagut aquesta tarda al quilòmetre 3 de la carretera que enllaça Andorra i la Seu d’Urgell (N-145). Les filles de l’home, actual màxim responsable de la firma Texbor, de 12 i 8 anys, que viatjaven amb ell en el moment del xoc frontal han resultat ferides de molta gravetat. Totes dues han estat traslladades en helicòpter fins a centres sanitaris de Lleida (Arnau de Vilanova) i Sabadell (Parc Taulí). Els ocupants del totterreny que ha xocat contra el vehicle conduït per Masó han patit ferides que, en principi, no revestirien molta gravetat. 

L’accident ha passat poc abans de les sis de la tarda. El Seat Marbella matriculat al Principat i conduït per Masó circulava en direcció a la Seu (N-145) pel terme municipal de Valls de Valira. A l’altura del nucli d’Anserall, i sempre segons les primeres hipòtesis, un Toyota Rav4 amb plaques espanyoles que es dirigia cap a Andorra ha envaït el carril contrari. La investigació inicial parteix de la base que el conductor del totterreny s’ha adormit i ha perdut el control del vehicle en un punt on no es poden fer avançaments (hi ha línia continua). 

El 4x4 descontrolat ha picat primera contra la tanca de delimitació de la calçada i després ha envestit el turisme on viatjaven l’empresari lauredià i les seves filles. Els primers elements de l’atestat assenyalarien que Masó hauria sigut conscient de la situació i per això ja uns deu metres abans de l’impacte havia començat a frenar sense poder evitar un impacte molt fort. La circulació ha quedat interrompuda al moment, mentre començaven a activar-se els cossos i forces de seguretat, salvament i atenció mèdica. Sis dotacions dels bombers de la Generalitat, més un reforç procedent d’Andorra, ambulàncies, vehicles dels mossos d’esquadra, del sistema d’emergències mèdiques (SEM) i un helicòpter s’han desplaçat fins al lloc dels fets.

Tot i els intents per reanimar el conductor resident a Andorra, Masó hauria perdut la vida molt poc després del brutal xoc frontal. Les seves filles han estat ateses sobre mateix de la calçada després de ser rescatades de l’interior del vehicle i un cop s’han fet les primeres maniobres per estabilitzar-les i poder-les traslladar han estat evacuades en helicòpter a Lleida i Sabadell. L’estat era molt greu però, per ara, no han transcendit més elements. Els cossos de seguretat i salvament han estat treballant més de dos hores en el lloc de l’impacte mantenint-se el trànsit totalment tallat.

La interrupció total de la circulació ha provocat quilomètriques cues. De baixada en direcció a la capital de l’Alt Urgell les retencions han esdevingut tan llargues que la filera ha passat la frontera i s’ha endinsat un parell de quilòmetres a l’interior del país. A quarts de nou del vespre s’ha començat a gestionar el pas de vehicles per alleugerir la situació de col·lapse i, a poc a poc, s’ha anat recobrant la normalitat no sense dificultats. Moltes persones residents al Principat s’han vist ‘atrapades’ per la retenció i, després, han estat testimonis de l’escenari del sinistre. Una de les persones que s’han vist afectades per la interrupció del trànsit, en aquest cas, però, tot pujant cap al Principat, ha estat, curiosament, el rector de Sant Julià, mossèn Pepe Chisvert. El col·lapse ha fet que els feligresos lauredians es quedessin sense poder celebrar la missa vespertina d’aquest divendres.

Commoció

A mida que s’ha anat coneixent la identitat del finat i, també, el gravíssim estat de salut en què es troben les dues filles arran de les lesions patides com a conseqüència de l’impacte, la commoció ha estat notable, especialment a Sant Julià. Però no només. Joan Masó havia aconseguit reactivar després d’uns anys de dificultats l’empresa familiar que fa un parell de dècades està en terres andorranes. Texbor, ubicada al polígon d’Aixovall, s’ha fet un nom en el sector de les cintes elàstiques, les eslingues de qualsevol tipus de Texbor han adquirit requesta arreu. La producció de cintes elàstiques és el penúltim reinvent d’una fàbrica tèxtil, l’única d’aquestes característiques que hi ha al Principat i que Joan Masó ‘ha heretat’ del seu pare, Josep Maria, i ara dirigeix amb un dels germans, Guillem.

Però Joan Masó era un home socialment molt actiu, tal i com han recordat diverses persones que el coneixien. La majoria dels consultats l’han definit com un home jovial i alegre. De fet, molts dels que el coneixien han usat l’expressió castellana “era la alegría de la huerta” per referir-s’hi. Masó Aumedes, més enllà de la qüestió empresarial, era un home actiu i molt implicat en les activitats dels seus fills. A banda de les dues nenes ferides, enmig hi ha un nen. Entre altres, ara era vocal de la junta directiva de la Federació Andorrana de Natació (FAN) -d’un acte de la qual procedeix la fotografia que hi ha a tocar aquestes línies- i a Sant Julià se’l relaciona també, i molt, amb els Pastorets, on també intervenia i havia fet diversos papers, més o menys rellevants. Fos quin fos el seu rol -el darrer Nadal era un ‘pastor amb text’-, la seva presència, en positiu, no passava inadvertida. També és molt coneguda la seva parella, educadora de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. El matrimoni residia actualment a Fontaneda.

Comentaris

Trending