Mor Jordi Riba 'el Palanca', l'últim gran protagonista del conflicte de Tor

Havia mantingut durant anys nombrosos enfrontaments amb altres famílies del poble pels usos de la muntanya

-
-
Jordi Riba Segalàs, veí de Tor conegut popularment com 'el Palanca', ha mort aquesta matinada. Ho ha anunciat a Twitter el periodista i escriptor Carles Porta, autor de Tor, tretze cases i tres morts. Amb la seva mort desapareix l’últim gran protagonista del cas. L’històric conflicte es va reobrir el passat mes d'agost quan els nebots de Riba van presentar un escrit a l’ajuntament d’Alins en què negaven el permís perquè el seu tiet sigui enterrat al nínxol familiar. 

'El Palanca', que ha mort la matinada d'aquest divendres, havia defensat sempre els usos tradicionals de la muntanya (llenya i ramaderia) i els seus oponents havien buscat l’explotació turística d’una muntanya de 4.800 hectàrees limítrofa amb Andorra. Era un dels grans cacics del poble i sempre va estar enfrontat amb Josep 'Sansa' Montané, l'altre home fort.

El conflicte es va iniciar quan l'empresari andorrà Rubén Castanyer va anunciar el projecte de construir una estació d'esquí que volia unir-se amb Andorra i amb les pistes de Pal i Arinsal. El propietari legal de les terres, Josep Montané, que va entrar en disputa amb 'el Palanca', va ser assassinat. El crim no es va esclarir mai i es va produir cinc mesos després que els tribunals el declaressin com l'amo únic de la muntanya el febrer del 1995.  Entre els sospitosos principals hi va haver dos veïns de la Seu d'Urgell, Josep Mont i Marli Pinto, que van ser absolts.

La història es remunta al 1896, quan es va constituir la societat de copropietaris de la muntanya, de manera que les tretze cases del poblet es repartien la sobirania sobre les terres. Així, els habitants de Tor evitaven que la muntanya, molt rica en pastures i fusta, fos declarada comunal i per tant propietat de l'estat espanyol. Una de les clàusules dels estatuts era que per a ser copropietari de la muntanya calia viure tot l'any al poble, fins i tot durant l'hivern, quan Tor queda aïllat i incomunicat per les grans nevades.

'Sansa' i 'Palanca' es disputaven la propietat de la muntanya fins que el primer va ser declarat com únic propietari

Aquesta clàusula va acabar desencadenant el conflicte entre 'Sansa' i 'Palanca', que es disputaven la propietat de la muntanya fins que el primer va ser declarat com únic propietari. A l'inici de la dictadura franquista, els maquis van fer una incursió a Tor i, segons el 'Palanca', en saber que 'Sansa' havia trucat a la Guàrdia Civil, van cremar diverses cases del poble. Això va provocar que molts veïns abandonessin el nucli. Anys més tard, el 1980, dos treballadors de Rubén Castanyer van matar a trets dos empleats del 'Palanca', quan ja s'havia començat a especular amb la possibilitat de fer a la zona una estació d'esquí. 

El funeral per Jordi Riba Segalàs es farà aquest dissabte a les 12 hores a Alins.

 

 

      -


 

Comentaris

Trending