Mònica Bonell repeteix, Marc Magallon es ‘reincorpora’

La subsíndica serà la número 2 de DA a Canillo després d’una guerra interna que no ha acabat del tot, mentre que el conseller comunal escaldenc inicialment autodescartat acompanyarà Rosa Gili

-
-
Malgrat haver anunciat que deixava la primera línia política, la subsíndica, Mònica Bonell, tornarà a ser candidata. La número 2 de Meritxell Palmitjavila en la candidatura demòcrata a Canillo. Un altre segon que ‘retorna’ després d’haver ‘caigut’ de les llistes és Marc Magallon. En aquest cas, només havia estat en les travesses per la territorial social-liberal d’Escaldes i després de valorar-ho inicialment va declinar la proposta. Després d’analitzar altres noms, finalment el conseller comunal liberal farà tàndem amb la socialdemòcrata Rosa Gili.

La guerra taronja canillenca ha estat fratricida. I, de fet, encara no està tancada del tot. A més, caldrà veure quina afectació comporta a la campanya. El clima demòcrata a Canillo està molt enverinat. Sense candidats primer, amb pactes dels uns a les esquenes dels altres, amb múltiples reunions unilaterals, amb alguna trobada bilateral i amb la imposició de Bonell, ara ja fixa, com a segona en la llista que encapçalarà Meritxell Palmitjavila i que, per ara, no té número tres. La candidata té el compromís del seu sector demòcrata de liderar aquesta formació a les comunals del desembre i, per tant, el tercer de la candidatura ja sap que abans de final d’any haurà d’accedir, si escau, al Consell General.

Els demòcrates canillencs tenen en blanc l’espai de primer suplent perquè en cas de triomf és possible que al desembre el tercer hagi de fer el salt al Consell i ningú no vol riscos

A Canillo hi haurà tres llistes sinó quatre -la demòcrata, la social-liberal, la d’en Nomen via Ricard Riba i, qui sap, si la ‘terceravia’ acaba fent màgia per fer aparèixer candidatura- i malgrat que DA és l’aspirant més ferm, el procés per designar candidats ha estat “penós” fins i tot per als mateixos protagonistes, segons les fonts. El duel entre antics liberals i exSegle21 ha estat a mort. Si les parets de l’hotel Nòrdic del Tarter parlessin, potser molts electors se’n farien creus. Sia com vulgui, i després d’anades i vingudes, Palmitjavila i Bonell faran tàndem. I Francesc Camp es queda a casa. L’opció del ministre de Turisme era un dard enverinat per neutralitzar la presència de la subsíndica.

Però la també excònsol menor s’ha imposat en l’aferrissada pugna i ara el problema és el tercer lloc. El quart i el cinquè, és a dir, les dues places últimes suplents, serien per a Meritxell Alcobé i Daniel Mandicó. És de domini públic ja a Canillo que les partides de pòquer metafòric que s’han fet entre ‘els de la Ribera’ i els exliberals han deixat al descobert si algun secret hi havia que Meritxell Palmitjavila no només no ho ha passat bé al Consell General: ho ha passat malament. I que el seu objectiu, direcció de l’Escola andorrana de Canillo al marge, seria, en tot cas, un lloc de direcció política al comú. I aquest és l’acord pel qual ara accepta acudir a la cita electoral. Per tant, al desembre, en cas de victòria demòcrata el 7 d’abril, el tercer de la llista haurà de fer el salt a la cambra. I no hi ha candidats disponibles.

Escaldes… i la ‘terceravia’

Tampoc no estava massa disponible Marc Magallon. El funcionari del comú d’Andorra la Vella i conseller comunal a Escaldes preferia finalitzar el seu mandat local. De fet, ja va declinar la proposta fa uns dies i semblava ferma la seva decisió de no fer tiquet electoral amb Rosa Gili. Durant algunes jornades, la parella de ball de la parlamentària socialdemòcrata havia estat des de Joan Torra a Jordi Moreno Magallon. Finalment, però, el conseller comunal deixarà la corporació i acceptarà el repte d’intentar sumar vots per a l’aliança social-liberal i intentar donar un ensurt al teòric duet favorit, el que formen Sílvia Calvó i Xavier Giménez.

Després de la descomposició del moviment independent ordinenc, social-liberals però també els ‘pintadistes’, amb una candidata jove i sense experiència política, tanquen llista

Escaldes és una de les parròquies on hi haurà, previsiblement, quatre llistes. Demòcrates i social-liberals, progressistes i ‘terceravia’. La formació que a nivell nacional lidera Josep Pintat encara no ha quadrat del tot les seves peces escaldenques, però diverses fonts asseguren que encaixaran i que, per ara, continuen apuntant, encara que no acaba de convèncer a tots els simpatitzants del moviment, a la parella formada per Josep Pubill i França Riberaygua com a candidats titulars.

La ‘terceravia’ també serà present, ep, a Ordino. La pugna per intentar fer-se amb el control de la plataforma independent ha acabat dinamitzant aquest moviment i, per contra, ha donat ales a diverses llistes de formacions amb implantació nacional. Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va tenir des de l’inici la vocació de fer llista pròpia malgrat treure el nas a les reunions conjuntes. El ‘tradicional’ Felip Gallardo liderarà la candidatura amb el doctor Albert Granyena de company de viatge. Els ‘pintadistes’ han tancat llista, segons les fonts, i seran liderats per una dona jove, sense experiència política però “mig coneguda” a la parròquia.

¿Marc Pons podria deixar el comú?

On encara no hi havia una solució aparentment definitiva però hi hauria de ser abans d’aquesta nit seria als demòcrates d’Andorra la Vella. Enric Tarrado continuaria esperant la confirmació d’un dels molts companys que han sonat per fer tàndem amb ell, però que per A o per B no han acabat quallant. Fins alguns sectors haurien proposat el nom del cònsol menor Marc Pons. Les negociacions les haurien dut en gran mesura el propi Tarrado i, sobretot, Conxita Marsol i Jordi Cinca. Noms com Sílvia Riva, David Astrié, Natàlia Gallego o Ester Vilarrubla, sense oblidar la disponibilitat manifestada per Carles Jordana o Marc Ballestà haurien estat sobre la taula. Fins i tot en algun moment el propi Cinca, per tal que no mori abans d’hora el ‘cinquisme’. 

Els últims moviments, cap de consolidat a priori, anaven en direcció a Marc Pons. Certament, la corporació de la capital està portant una part del pes pesant en les converses per confeccionar candidatura en una parròquia on hi haurà, també, quatre llistes: la demòcrata, la social-liberal (amb Joaquim Miró i, potser, Josep Maria Cabanes), la progressista d’SDP amb Àngel Dalmau i Meri Pujol, i la ‘terceravia’ d’Emi Matarrodona i Joan Préstamo. L’Andorra Sobirana d’Eusebi Nomen es guardava un darrer cartutx sense excessiva pólvora per intentar tancar el cercle del seu projecte també a la capital.



Podem busca firmes i Nomen i Clavera donen per segura la seva presència

Podem Andorra, Andorra Sobirana i Units pel Progrés d’Andorra tindrien, amb més o menys dificultats, tancada candidatures nacionals. Els disset noms que els calen els haurien completat. En principi, els tàndems de capdamunt haurien de ser Joan Seguí i Joseba Imanol Díaz (Podem), Eusebi Nomen i Paquita Mora (Andorra Sobirana) i Alfons Clavera i Raquel Fernández (Units pel Progrés). A partir d’aquí, queda la recollida de firmes, de suports, d’avals. En calen 137 com a mínim per cadascuna de les llistes territorials. Qui aparentment més dificultats podria tenir és la formació més d’esquerres. De fet, la formació, molt crítica amb el cens electoral que mostra, al seu parer, un reflex irreal de la població, perquè priva del vot a més de la meitat de la ciutadania, ha convocat una recollida de signatures popular entre les 3 i les 8 de la tarda d’aquest dilluns al seu local social, al carrer Na Maria Pla, 22, d’Andorra la Vella, gairebé enfront de l’Hotel Plaza. “La participació ciutadana és una màxima de la nostra formació política”, branden els ‘seguidistes’.



 

Comentaris

Trending