El Túnel d’Envalira va perdre el 30% i el 21% d’usuaris els dos anys forts de pandèmia

Govern justifica l’allargament de la concessió perquè, legalment, “hem de restablir l’equilibri econòmic i financer” i remarca que els càlculs de l’empresa van ser validats per un despatx independent

Una imatge d'arxiu de la zona de peatge del túnel d'Envalira.
Una imatge d'arxiu de la zona de peatge del túnel d'Envalira. ARXIU

El Govern ha justificat la decisió d’acceptar l’allargament per 8,2 anys més de la concessió del Túnel d’Envalira. El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha posat en relleu que la llei els obligava a adoptar mesures per permetre l’empresa recuperar l’equilibri econòmic i financer perdut durant la pandèmia. Sense voler donar xifres concretes de pèrdua d’ingressos, sí que ha apuntat que, durant el 2020, el nombre de vehicles que van emprar la infraestructura va caure un 30%. I el 2021, un 21%.

Filloy ha donat aquestes explicacions davant les preguntes formulades des del grup socialdemòcrata -les ha fet Pere López, tot i que inicialment les havia tramitat un Jordi Font que no ha pogut assistir per motius personals-. El ministre ha justificat que “hem de complir la legislació” i ha recordat que “en casos de força major, els contractats tenen dret a ser indemnitzats”. I la pandèmia ho és, ja que “és aliena a la voluntat de les parts i no prevista”.

Sobre la fórmula per fer els càlculs, Filloy no ha entrat en excessius detalls. Ha indicat que “es va avaluar la pèrdua d’ingressos entre el 2020 i el 2021 i es va fer també una prognosi del creixement futur del trànsit, tenint també en compte la inflació futura”. També ha recordat que la gestora va ver una proposta i que, posteriorment, es va demanar un estudi a un despatx d’especialistes del país que el va validar.

Entre altres coses, les dades incloses eren el nombre de vehicles que havien emprat el túnel. I, per tant, pagat el peatge. El 2020, la caiguda va ser d’un 30% en comparació a la normalitat. I l’any passat, d’un 21%. No ha volgut, però, xifra com es tradueix això en davallada d’ingressos.

Des del PS, s’ha lamentat la poca informació que s’ha volgut donar. De fet, López ha reclamat que tots dos documents es facin públics. “Si vostès han decidit allargar vuit anys, crec que els ciutadans tenen dret a conèixer les xifres”, ha afirmat.

Comentaris (1)

Trending