Es restableix la circulació entre Soldeu i el Pas de la Casa

Fins a una vintena de màquines del COEX han estat treballant per retornar la normalitat a la xarxa viària, que s’ha vist fortament afectada aquest matí a causa de la intensa nevada que s’ha produït al llarg de la nit

Una màquina del COEX treballant per netejar la carretera.
Una màquina del COEX treballant per netejar la carretera. Govern d'Andorra

Les fortes nevades d’aquesta darrera nit han complicat, i molt, la situació a la xarxa viària, principalment al nord del país. La carretera general 2, a partir de Soldeu, l’accés ha estat restringit durant tot el matí. Ara, ja s’ha tornat a restablir la circulació entre Soldeu i el Pas de la Casa. El director de Protecció Civil, Cristian Pons, explica que han treballat fins a una vintena de màquines del COEX, a més de les que ha destinat cada comú als seus sectors.

El tall a l’accés per la RN22 per França i el tancament de gran part de les estacions d’esquí a causa de la neu està facilitant molt els treballs de restauració de les carreteres. Tot i això, degut al fort temporal que es va donar la darrera nit a Soldeu, moltes persones van deixar els vehicles al bell mig de la carretera general. Per aquest motiu, el comú de Canillo, reforçat per maquinària d’Encamp i Andorra la Vella, ha estat retirant vehicles perquè els efectius puguin fer les seves tasques. Pons assegura que la previsió per a la tarda, i de cara a demà a nivell de xarxa viària és favorable, “aconseguirem tenir una normalitat pràcticament absoluta”. A més, també s’està amb contacte constant amb França per poder restablir l’accés com més aviat millor.

 “Aconsellem fermament que demà no es facin activitats a la muntanya, les condicions seran molt desfavorables i el mantell de neu molt inestable”

D’altra banda, la nevada d’aquesta nit també ha afectat els dominis esquiables. A Grandvalira, està tancat el sector Pas de la Casa – Grau Roig i tampoc funciona el Funicamp. A banda, Soldeu i El Tarter només ha obert les cotes baixes. A la vall del Nord, Arcalís i Arinsal, tampoc s’han posat en marxa. Les zones de la xarxa viària que continuen tancades són aquelles que es controlen per risc d’allaus, que continua en nivell màxim, i són Arcalís, Sorteny, Montaup, Coma de Ransol i Port d’Envalira.

Pel que fa a la previsió meteorològica, Pons assegura que s’espera, almenys demà, un dia assolellat. “De moment s’està acomplint tot el que ens comuniquen, i si no canvia i es decreta una alerta de neu, ens esperen uns dies de descans”, d’aquesta manera, l’episodi de neu estaria marxant del país. Aquesta situació, però, torna a posar en alerta a Protecció Civil. Pons remarca que tenir un dia assolellat no és sinònim de bon estat per poder fer activitat a la muntanya. “Aconsellem fermament que no es facin, les condicions seran molt desfavorables i el mantell de neu molt inestable”, afirma, “confiem que sapiguem renunciar a l’activitat si no és segur, en tot cas es podria realitzar en zones controlades per les estacions”.

D’aquesta manera, tot i que la situació de la xarxa viària s’espera pràcticament normal a la tarda, a l’espera de la confirmació de les autoritats franceses per poder reobrir l’accés, es demana precaució. La baixada de visitants després del Pont de la Puríssima i abans de Nadal “ens beneficiarà”, assegura Pons. Però, ha volgut remarcar que “volem evitar que la gent demà vagi a la muntanya i que tingui accidents que es poden preveure”.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending