Nevada generalitzada i caos circulatori a la Massana

Les previsions s’han acomplert i els equipaments són obligatoris des de poc més enllà d’Escaldes i per les dues valls, encara que es preveu que la cota de neu vagi pujant

Retencions baixant d'Arinsal en direcció a la Massana.
Retencions baixant d'Arinsal en direcció a la Massana.

La nevada generalitzada que dictaven les previsions s’ha acomplert i les precipitacions estan afectant de manera intensa la xarxa viària, especialment a la Massana, on hi ha importants retencions en sentit sud. Ja des d’Arinsal i Erts cal tenir paciència fins a arribar al centre de la parròquia. Els equipaments especials són necessaris poc després d’Escaldes i en direcció nord tant cap a les valls del Nord com cap a la vessant oriental.

Els conductors que es troben al redós de la Massana fa molta estona que posen el crit al cel. La neu i la ja de per sí complicada circulació en aquell tram està causant un notable caos. La nevada ha de prosseguir, encara que amb el pas de les hores es preveu que la cota vagi pujant. Però per sobre de 1.500 metres és previst que les precipitacions persisteixin durant la major part de la jornada.

La previsió ja indicava que aquesta matinada que hem deixat enrere havia de creuar un front càlid que aportarà nevades generalitzades fins a primera hora d’aquest dijous al matí, que persistiran per sobre de 1.500 metres fins al vespre, amb vent de component nord. A partir de mitjanit arribaran núvols que cobriran el cel i deixaran precipitacions a partir de la matinada.

WhatsApp Image 2020 12 10 at 08.58.59
Vista d'Escaldes, amb el pati de l'Escola francesa en primer terme.

En un primer moment, la cota de neu es pot situar al voltant dels 1.100 metres, però l’aire fred es pot quedar retingut als fons de vall. Aquest fet, sumat a la intensitat de les precipitacions, pot afavorir que la cota de neu baixi ràpidament a qualsevol alçada del país durant la matinada i primeres hores del matí. S’esperen gruixos acumulats d’entre 1 i 5 centímetres a 1.000 metres, i entre 5 i 10 centímetres per sobre de 1.500 metres. Posteriorment, durant el matí, la temperatura augmentarà i la cota de neu se situarà entre 1.400 i 1.600 metres durant el dia. El vent bufarà amb ràfegues de 60 km/h als fons de vall i 90 km/h als cims.

Comentaris (9)

Trending