La ITV s’haurà de passar al cap de quatre anys de comprar un vehicle

El Govern preveu avançar la primera revisió des dels cinc anys actuals per adaptar-se als estàndards europeus i també treballa per digitalitzar el procés per assolir el carnet de conduir

Les instal·lacions de la ITV, a Aixovall.
Les instal·lacions de la ITV, a Aixovall.

El Govern encara hi està treballant, però en poques setmanes preveu impulsar canvis en la normativa de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). I, en concret, una de les modificacions més significatives serà la que obligarà a passar-la ja amb quatre anys d’antiguitat i no pas cinc, com actualment. Es tracta d’una altra novetat que comportarà el Codi de Circulació, que també afecta el procediment d’aconseguir el permís de conduir. Un procés, per cert, que es vol digitalitzar. De fet, es podria arribar a donar el carnet en el mateix moment de superar la darrera de les tres proves.

Des del Govern s’han volgut presentar les diferents novetats en la normativa que incorporen els reglaments que han de desenvolupar el nou Codi de Circulació, en vigor des d’aquest dijous. Són només els més urgents. Aquells que eren necessaris per poder aplicar correctament la nova llei. En les pròximes setmanes, es preveu poder tancar la resta.

I, entre ells, el que ha de regular les condicions tècniques dels vehicles però, també, els requisits que hauran de complir per superar la ITV. I, en aquest sentit, el director d’Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport. Josep Pujol, ha apuntat que “volem alinear-nos amb la normativa europea”. I això comporta, entre altres coses, que la primera revisió serà al cap de quatre anys i no pas als cinc, com fins ara. “Al final, és adaptar-no al que ja fan els països veïns”, ha apuntat.

Un cotxe d'autoescola al camp de pràctiques de Govern.

Relacionat

Pas obligatori per una autoescola per poder obtenir el carnet de conduir

Entre els reglaments ja en vigor, hi ha tota la regulació que afecta els permisos i la forma d’obtenir-los. En aquest sentit, Pujol ha volgut posar en relleu que “totes les categories s’aconseguiran mitjançant un examen, com a mínim, pràctic”. I això es refereix principalment al que permet circular amb motocicletes de gran cilindrada. Un altre canvi és que, fins ara, la inscripció donava dret a tres convocatòries. El nou reglament estableix que es pagarà cadascuna per separat. Això sí, el preu públic corresponent s’adaptarà.

Aquestes modificacions no afectaran els alumnes que ja estiguin inscrits a una autoescola. Tampoc als que ja tinguin el carnet A2, que sí que podran demanar un cop tinguin dos anys d’experiència l’A3, el de motos més potents, que passarà a denominar-se simplement A. La resta de modificacions estaran vigents a partir del desembre.

Paral·lelament, Pujol ha avançat que des del Govern es treballar per poder digitalitzar tot el procés d’examinació. Eliminar, per dir-ho de forma vulgar, tota la paperassa actual. Fins i tot, ha assegurat que, en un futur, la persona que aprovi el darrer examen podria tenir ja allà mateix el seu carnet.

Fer servir el mòbil mentre es condueix pot sortir a partir d'ara molt car.

Relacionat

Govern fixa en 300 euros la multa per ser enxampat fent servir el mòbil al volant

Per la seva banda, el secretari d’Estat d’Interior, Joan Leon, ha destacat també l’enduriment de les sancions incloses al Codi. A banda de les ja avançades per Altaveu, hi destaquen altres com els 200 euros que pot comportar no fer servir el cinturó els 1.200 si s’enxampa algun cotxe circulant sense l’assegurança obligatòria. “Una de les eines que té l’administració per dissuadir de l’incompliment de les normes són les sancions. Esperem que els conductors prenguin consciència de la importància de no infringir el codi perquè pot tenir conseqüències fatals”, ha comentat.

Cotxes d'ocasió exposats en una de les fires celebrades a Sant Julià.

Relacionat

Frenada del Govern amb els vehicles d’ocasió: es podran importar els de fins a sis anys d’antiguitat

Per la seva banda, Pujol ha explicat els motius pels quals Govern ha acabat fixant una antiguitat màxima de sis anys per poder importar vehicles d’ocasions. “Ho vam treballar conjuntament amb l’AIVA. Ells van fer aquesta demanda [tres anys] i no hi vam veure inconvenient. Després va aparèixer l’altra associació, mes de compra venda, i van aportar els seus arguments, tot advertint que podia ser per a ells un cop fort. Es va valorar internament i es va acordar un punt mig entre uns i altres”, ha desgranat. En aquest sentit, sí que ha apuntat que “tenint en compte la Llei de Transició Ecològica i del Canvi Climàtic i el programa Horitzó 2023 tampoc era adient que es permetessin entrar vehicles altament contaminants”.

Comentaris (19)

Trending