Pas obligatori per una autoescola per poder obtenir el carnet de conduir

Els reglaments del nou codi de circulació eliminen l’opció del candidat lliure i també obliguen a passar un examen per obtenir el permís per a motos de gran cilindrada, que ara es podia demanar amb dos anys d’experiència de l’A2

Un cotxe d'autoescola al camp de pràctiques de Govern.
Un cotxe d'autoescola al camp de pràctiques de Govern. SFGA/J.A.VILADOT

Qui vulgui assolir un carnet de conduir, de la categoria que sigui, haurà de passar, a partir d’ara, tant sí com no per una autoescola. Així ho marca un dels reglaments que desenvolupen el nou Codi de circulació, que entra en vigor aquest dijous. A banda, el Govern ha publicat la normativa que regula aquests centres. Entre les principals novetats, hi ha l’establiment d’un màxim d’antiguitat per als cotxes de pràctiques: tot just deu anys. També caldrà passar una prova per obtenir el permís A3 de motocicletes de gran cilindrada.

Fa mesos que el Codi de circulació es va aprovar al Consell General, però fins al 2 de setembre ja es marcava que no seria efectiu. Un dels motius d’aquest decalatge era donar temps a l’executiu a redactar els diferents reglaments que el desenvoluparan. Justament, aquest és un dels punts essencials de la nova llei: el fet de deixar molts aspectes a definir per via reglamentària. D’aquesta forma, es dota a l’administració de més agilitat a l’hora d’introduir canvis, com ara, per exemple, si cal canviar l’import de les sancions.

Agents de policia especialitzats en circulació fent un control.

Relacionat

El nou Codi de Circulació entrarà en vigor el 2 de setembre

Entre els aspectes a regular d’aquesta forma hi havia tant l’obtenció dels permisos de conduir com la forma de funcionar dels centres d’aprenentatge. En aquest sentit, s’ha eliminat una opció que, fins ara, era possible: intentar aconseguir el carnet per lliure. A partir d’ara, qui el vulgui haurà de passar una formació obligatòriament a una autoescola. Des del sector es valora de forma positiva aquest canvi. Així, fonts consultades han indicat que aquests candidats arribaven als 150 de mitjana cada any.

I, justament, les normatives publicades al BOPA també regulen el funcionament d’aquests espais. Per exemple, amb la creació de la figura del monitor de teòrica per impartir les classes. En aquest sentit, es manté l’obligació que tot alumne realitzi un mínim de sessions teòriques, de mecànica i pràctica abans de pujar a examen, tot i que amb l’opció, pel que fa a aquestes darreres, de fer menys si els seus instructors el consideren prou preparat, això sí, aportant “un certificat que ho justifiqui”. L’alumne també podrà demanar pujar a examen abans, però el monitor haurà d’avisar d’aquesta circumstància als examinadors.

Una de les novetats que presenta el reglament fa referència als vehicles emprats, justament, per aquestes sessions de conducció. Fins ara, no hi havia cap limitació en l’antiguitat dels turismes. Ara es fixa que, com a màxim, poden tenir deu anys de vida. En canvi, es manté el límit d’antiguitat ja existent amb els vehicles pesants (32), els ciclomotors (30 anys) i les motocicletes (20).

Agents de policia especialitzats en circulació fent un control.

Relacionat

El Codi de circulació que endureix les multes per usar el mòbil conduint serà vigent el setembre

Un altre canvi significatiu que introdueixen els reglaments es refereix a l’obtenció del permís A3 per a aquests darrers vehicles. És el que permet conduir les de cilindrada més gran i, fins ara, es podia demanar de forma automàtica quan es tenien dos anys d’experiència de l’A2. Ara, caldrà fer un nou examen per tenir-lo. A banda, les proves per aconseguir l’A1 i l’A2 es modifiquen i duraran més temps, tot i que, a diferència del que era la idea inicial del Govern, es continuaran fent íntegrament al camp de conducció.

A més, les autoescoles hauran d’actualitzar les motocicletes de pràctiques pel permís A1. Disposen d’un termini d’un any per substituir els actuals vehicles per uns amb almenys setze polzades de roda.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending