Govern fixa en 300 euros la multa per ser enxampat fent servir el mòbil al volant

El nou Codi de Circulació que entra en vigor la mitjanit de dimecres a dijous endureix també les sancions per conduir begut i regula l’ús de vehicles com patinets elèctrics, que no podran circular per les voreres o zones per a vianants

Fer servir el mòbil mentre es condueix pot sortir a partir d'ara molt car.
Fer servir el mòbil mentre es condueix pot sortir a partir d'ara molt car.

A partir d’aquest dijous, ser enxampat fent servir el mòbil o altres dispositius electrònics mentre es condueix costarà car. Molt més car que ara. Entra en vigor el nou Codi de Circulació. Un dels punts claus del text és l’enduriment de les sancions que s’imposen per moltes de les infraccions, que actualitzen les que, fins ara, es feien servir, que dataven del 1999. En concret, l’ús del telèfon o altres aparells similars suposarà una multa de 300 euros.

Així queda establert en el reglament del règim sancionador del Codi de circulació que s’ha publicat aquest dimecres al BOPA. Just a temps perquè aquests imports ja seran d’aplicació a partir de la mitjanit de dijous. De fet, una de les claus de la nova llei era que, a diferència de l’anterior, derivava a un desenvolupament reglamentari molts aspectes, entre ells els càstigs per les infraccions tipificades al Codi. D’aquesta forma, es guanyarà agilitat per quan, en un futur, es consideri necessari introduir-hi canvis.

Agents de policia especialitzats en circulació fent un control.

Relacionat

El nou Codi de Circulació entrarà en vigor el 2 de setembre

I el nou reglament, justament, endureix de forma important les sancions. És el cas de l’ús de mòbils, navegadors o “qualsevol altre dispositiu incompatible amb l’atenció obligatòria permanent a la conducció”. Se sabia que havia passat a ser una infracció molt greu i que passava a estar castigada amb multes d’entre 201 i 400 euros. Finalment, el Govern ha optat per fixar les sancions just al mig del ventall: 300, amb l’opció de reduir-la a la meitat si s’accepta pagar de seguida. Queda, per tant, molt per sobre de la que, fins ara, s’aplicava. Tot just 18 euros.

Una altra conducta que queda tipificada com a molt greu és la de conduir fent curses de velocitat. En aquest cas, la sanció ascendeix fins a 400 euros. A més, s’afegeix la suspensió del permís fins a un màxim de dos mesos.

Una de les novetats que introdueix el nou Codi és la regulació dels vehicles de mobilitat personal, com ara els patinets elèctrics. Per tant, es tipifiquen diferents infraccions amb l’ús inadequat d’aquests aparells. Així, tindran prohibit circular per voreres, places o altres espais reservats exclusivament per a vianants. I si algú ho fa, la multa serà de 60 euros.

-

Relacionat

El Codi de circulació regularà els patinets amb els mateixos criteris que les bicicletes

El reglament també fixa les sancions per circular sense equipaments especials quan hi hagi neu o gel a la calçada. En el cas dels vehicles inferiors a 3,5 tones, el càstig serà de 180 euros i pels vehicles pesants, en 500.

El nou Codi de Circulació també aposta per collar a aquells conductors que siguin enxampats al volant havent begut en excés. Des de la mitjanit de dimecres a dijous, qui ho faci s’arrisca a pagar molt més. Si la taxa se situa entre 0,51 i 0,8 grams per litre de sang, es passa de 150 a 400 euros i si és superior a 0,81 queda en 600. Fins ara, si es donava entre 0,81 i 1,2 només es pagava 300. També hi ha multes més elevades pels xofers professionals.

I, compte, negar-se no és pas la sortida. Al contrari, fer-ho implicava fins ara una sanció de 300 euros. Ara, comportarà un càstig econòmic molt superior: fins a 800.

Comentaris (10)

Trending