Indignació màxima per sis hores de caos per sortir d’Andorra

Un control de la policia espanyola a Anserall per intentar localitzar dos homes que han fugit a peu per la muntanya després de ser-los requerida la documentació passada la frontera del riu Runer en sentit sud ha causat una cua compacta de fins a setze quilòmetres

Retencions a l'interior del túnel de la Tàpia.
Retencions a l'interior del túnel de la Tàpia. SER Andorra

Si no fos perquè Andorra té tanta dependència d’Espanya i perquè la del riu Runer és la principal porta d’entrada i sortida del Principat, el caos d’aquest diumenge hauria de tenir conseqüències. Institucionalment s’optarà per un perfil baix. No es tracta de ferir ningú. I, a més, hi ha bona relació. Però la indignació és màxima, tant dels ciutadans del país que s’han trobat enganxats en la retenció monumental generada per un control de la policia espanyola a Anserall com dels centenars de turistes que després d’una jornada a Andorra aquesta tarda en marxaven.

Fonts policials andorranes han assegurat que fa dies que s’avisa la cúpula del cos que són massa freqüents els caps de setmana controls dels homòlegs espanyols no justificats que causen desajustaments en el trànsit. I que tenen afectació en la fluïdesa de la circulació pel Principat. Certament, el cas d’aquest diumenge ha estat especial, encara que el format del control realitzat, segons les fonts, no tenia una justificació estricta ni era tampoc el format més adequat per posar remei al problema: la fuga de dos homes que havien estat aturats just en accedir en territori espanyol procedents d’Andorra. Les fonts consultades han indicat que s’ha coordinat fins on s’ha pogut sabent que l’embolic era inevitable en aquesta ocasió.

Cues a una de les rotondes de Sant Julià el dia dels controls fronterers.

Relacionat

La recerca d’uns fugitius per part de la policia espanyola provoca el caos per sortir del país

En tot cas, des de les 4 de la tarda i fins a les 10 de la nit, el caos ha estat molt evident, arribant-se a produir, en l’epicentre d’aquest tram horari, un tap compacte de gairebé setze quilòmetres o més. Des d’Anserall, on s’ha muntat el control, fins a la Margineda en el moment més àlgid del col·lapse, que ha enganxat centenars de visitants que havien vingut a esquiar al país o a fer-hi una part de les compres de Nadal. L’estupefacció ha estat total i les xarxes socials, davant l’avorriment de l’espera, han estat un dels focus on treure la ràbia. La indignació s’hi ha evidenciat ben clarament.

L’ORIGEN

L’inici de tot plegat cal situar-lo vers les 2 de la tarda, quan els agents de la policia espanyola situats a les garites del riu Runer han fet apartar a l’espai que queda a la dreta baixant cap a la Farga de Moles un Mercedes espanyol ocupat per entre quatre i cinc persones. Dues parelles segur. Els policies han demanat documents d’identitat als ocupants de l’automòbil i mentre tornaven a la garita a fer les comprovacions oportunes -sense que cap agent es quedés a vigilar el vehicle-, dos dels homes que estaven a l’interior del Mercedes han emprès la fugida per la muntanya. A peu.

Hores d’ara es creu que hauria agafat direcció Espanya. En tot cas, formalment la policia andorrana no ha estat requerida o, com a mínim, no s’ha muntat cap dispositiu específic de recerca malgrat que els ocupants del vehicle es pressuposa que hauria estat allotjats durant el cap de setmana al Principat. Qui sí que ha muntat un dispositiu ha estat la policia espanyola. Primer més tímid i després més reforçat. Ja abans de les 4 de la tarda hi havia 2,5 quilòmetre de retenció. El punt de control fort estava situat just abans d’arribar al túnel del Bordar, en sentit la Seu d’Urgell.

Dos dels ocupants d’un Mercedes que s’ha aturat en accedir en territori espanyol han marxat cames ajudeu-me per la muntanya després de facilitar un document d’identitat que seria falsificat

A mesura que han passat els minuts, les hores, el col·lapse ha anat creixent. Els agents espanyols han arribat a aturar cotxe per cotxe per mirar de localitzar els dos fugitius, sense que consti que s’hagin trobat. De la conversa amb la resta d’ocupants del Mercedes aturat a la frontera se n’hauria desprès que el document d’identitat que han facilitat els dos homes del qual hores d’ara no se’n sap el parador hauria estat falsificat. Inicialment, però, els agents no haurien pas detectat aquesta circumstància. Com a mínim el vehicle l’ha retingut la policia espanyola. Dels altres ocupants del vehicle l’Altaveu no n’ha pogut saber el parador hores d’ara, tot i que no es descarta que hagin estat traslladat a la Seu per agafar-ne la pertinent declaració.

El que és obvi és que la retenció ha començat a ser insostenible. A les 6 el col·lapse ja arribava a Sant Julià. I encara ha anat creixent. Era una cua compacta fins a Anserall. Els cotxes ben poc es movien. Fins que a les 8 de la tarda, se suposa que arran dels contactes bilaterals entre responsables policials -el director del cos andorrà, Jordi Moreno, i l’inspector de la policia nacional i màxim responsable de la comissaria de la Seu, Antonio Feijoo, mantenen una estreta relació- s’hauria donat ordres des de la capital de l’Alt Urgell d’abaixar la guàrdia i agilitzar la circulació.

Aquesta circumstància ha permès accelerar el trànsit i, més aviat que tard, anar buidant la retenció que hi havia a l’N-145. Poc després, s’ha anat reduint el tap. A les 11 de la nit, la cua sortosament ja només es concernia a les immediacions de la zona duanera, amb cotxes en filera fins a la depuradora de Sant Julià. Hi havia hagut famílies que han estat hores, diverses, per fer un tram d’encara no vint quilòmetres. Oficialment, institucionalment, aquesta nit hi havia silenci. Cap font oficial s’ha manifestat. Caldrà veure si en les properes hores hi ha algun tipus de pronunciament. O si la indignació quedarà només entre la ciutadania.

Comentaris (27)

Trending