El Govern vol prioritzar els desplaçaments a peu i en bicicleta a la vall central

L’Estratègia Nacional de la Mobilitat Sostenible neix amb la fita de reduir les emissions de carboni que actualment provoca el trànsit local (un 14% del total) en un 50% pel 2030 i totalment el 2050

Una vianant espera el semàfor mentre el trànsit és intens a l'avinguda Tarragona.
Una vianant espera el semàfor mentre el trànsit és intens a l'avinguda Tarragona.

Potenciar els desplaçaments a peu, en bicicleta o transport públic. Aquest és un dels objectius de l’estratègia nacional per la mobilitat sostenible aprovada pel Govern i que s’ha d’implementar al llarg dels pròxims anys amb l’objectiu clar de reduir les emissions de diòxid de carboni fins a zero el 2050. El document incorpora accions com la millora de les voravies per fer els trajectes més agradables i àgils, la creació de carrils ciclables segregats o també crear nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

L’estratègia ha estat presentada per la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell. El document s’ha elaborat amb la participació de diferents ministeris sinó també amb nombroses associacions, com ara transportistes, l’Automòbil Club, Fòrum de la Joventut o Actua Tech, entre moltes altres. I és que, com ha volgut remarcar Calvó, “si volem un canvi real, no s’obtindrà només treballant des de l’administració”.

Per ara, el Govern no es planteja una taxa per aquells vehicles més contaminants, segons ha assegurat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó

El document persegueix essencialment una importantíssima reducció de les emissions de carboni. Del 50% el 2030. La neutralitat, el 2050. Per això, incorpora quatre programes: descarbonització, fiscalitat verda, innovació i observació sistemàtica i eines de finançament i i cinc grans línies. Entre aquestes, una racionalització dels desplaçaments i una aposta clara per fer-los a peu, especialment a la vall central. En aquest sentit, es considera essencial, segons ha explicat Rossell, “garantir uns moviments segurs i àgils”, ja que, d’aquesta forma, “qualsevol que sigui de menys de dos quilòmetres es pugui fer així”. Això implicaria, entre altres accions, una millora de les voravies que, sobretot, garanteixi que són prou àmplies, treballar per evitar obstacles o millorar en el temps d’espera als semàfors.  

Altres iniciatives són la facilitat dels moviments amb bicicleta o vehicles de mobilitat personal (VMP) amb carrils segregats o un reforçament de l’aposta pels elèctrics. En aquest darrer cas, es té clar que el parc automobilístic d’aquestes característiques hauria de suposar en uns anys el 20% del total. Un aspecte que es considera clau en aquesta fita és la creació de nous punts de recàrrega, tan públic com privats. També es vol potenciar l’ús del transport públic, però també dels vehicles compartits.

Rossell ha explicat que, actualment, el 57% del total d’emissions de carboni que es generen al Principat corresponen a la mobilitat. Això sí, només un 14% són fruit dels desplaçaments dels residents. La resta provenen de les que genera el flux turístic. Sobre aquestes, l’executiu recorda que a tots els països de l’entorn també aplicaran mesures per reduir la contaminació i, per tant, de retruc també hauria de disminuir l’impacte a Andorra.

L’Estratègia s’haurà de desenvolupar amb la redacció de diferents plans. Així, Govern, al llarg de l’any vinent, haurà d’enllestir un per definir els desplaçaments a peu a la vall central, els que es facin en bicicleta i, també, el transport públic. Per la seva part, els comuns disposen de termini per elaborar els respectius plans parroquials, que posteriorment podrien acabar d’afectar els d’urbanisme.

Malgrat l’impuls decidit de vehicles menys contaminants, el Govern no preveu per ara aplicar una taxa als que generen més emissions. Per ara, Calvó considera que no és necessària. De fet, ha recordat que ja s’està treballant a ultimar una taxa turística que, en certa forma, també serviria per penalitzar aquests cotxes.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending