El govern espanyol planteja un sistema de peatges a les autovies a partir del 2024

La intenció és traslladar-lo més endavant a la resta de carreteres que tenen unes despeses de conservació "creixents"

Autovia Lleida-Barcelona, molt utilitzada pels conductors andorrans.
Autovia Lleida-Barcelona, molt utilitzada pels conductors andorrans. Altaveu

El govern espanyol vol fer pagar per circular a totes les autovies el 2024. És una de les reformes que inclou el pla presentat a Brussel·les, a canvi de rebre ajudes europees. La previsió és que aquest semestre s'elevi el text al Consell de Ministres per a una primera lectura i que s'aprovi durant el segon semestre del 2023. Posteriorment s'aplicaria a la resta de carreteres com la N145 o la N260. La mesura afectarà l'A2, una autovia molt utilitzada pels conductors andorrans.

El text detalla com el govern espanyol pensa invertir els 140.000 milions del fons de recuperació que ha de rebre fins al 2026 amb l’objectiu de reflotar l’economia després de la pandèmia. El govern espanyol sosté que, amb l'experiència internacional, de dos a tres anys seria el temps mínim necessari per desenvolupar els instruments normatius i crear l'estructura necessària per implantar aquest sistema de pagament per ús a nivell nacional.

Aquesta mesura formaria part de la llei de mobilitat i finançament del transport, amb què el govern espanyol vol introduir els principis de "pagar per contaminar" i "pagar per l'ús". Fonts del Ministeri de Transports expliquen que el projecte està previst només per a les vies d'alta capacitat, no per carreteres locals o comarcals, i recorden que forma part de el pla de convergència amb Europa, on a les grans economies s'ha estès els peatges a moltes de les seves autopistes.

També precisen que el pla no es posarà en marxa en l'actual context de crisi econòmica propiciada per la pandèmia i que s'esperarà que la recuperació estigui encarrilada. A més, insisteixen que es farà amb consens polític i de la mà del sector del transport.

El govern espanyol ressalta que l'Estat té una xarxa de 26.466 quilòmetres, dels quals uns 12.000 pertanyen a carreteres d'alta capacitat, amb unes despeses de conservació "creixents" i que "no es possible que siguin assumits de manera directa pels recursos pressupostaris", apunta el document. Així mateix el pla admet que això "està generant un dèficit acumulat de manteniment de la xarxa, amb una pèrdua del seu valor, així com el conseqüent deteriorament de la qualitat del servei i conseqüències en la seguretat vial".

Etiquetes

Comentaris

Trending