Controls massius i continuats de la policia espanyola causa un caos a la frontera

Hi ha fortes retencions, especialment d’entrada al país, per les revisions “exhaustives” que duent a terme els agents de la duana del riu Runer

Cua aquest vespre d'accés a Andorra.
Cua aquest vespre d'accés a Andorra.

Controls “massius i continuats” de la policia espanyola a la duana del riu Runer estan provocant un fort col·lapse a la frontera hispano-andorrana, aquesta tarda especialment d’entrada, encara que les retencions també s’acaben originant en alguns moments de sortida d’Andorra cap a Espanya. Després de més d’una hora de vehicles pràcticament aturats, s’ha obert el segon carril per mirar de desembussar la situació. Amb tot, no hi ha garantia que les cues es puguin apaivagar amb celeritat.

Diverses fonts consultades han assegurat que la situació fa dies que dura, ja algunes setmanes, i que en funció del grup policia que actua les retencions són més o menys severes. Però les revisions que fa segons quin grup del cos nacional de policia en funcions duaneres són “exhaustives” i “en no pocs casos injustificades”, causant llargues esperes per poder accedir al país. Aquesta tarda també hi ha hagut alguns moments de problemes de baixada. Però han estat més minsos.

Evidentment, a partir de segons quina hora de la tarda, hi ha hagut més volum de trànsit d’entrada. No obstant, les fonts consultades han remarcat que “no es tracta tant d’una qüestió de volum, que hi pot ser i més en un dia que fa acte de presència la pluja, sinó que hi ha uns controls fora de mida”. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que a nivell informal i entre cossos de seguretat, des del cantó andorrà s’ha demanat major flexibilitat per no afectar la normal activitat del país.

En tot cas, sí que s’hauria comminat les autoritats del país en matèria de fronteres i duana a mantenir contactes amb els seus homòlegs espanyols per fer entendre la situació. En aquest sentit, els consultats han advertit que “no es tracta de relaxar els controls quan són necessaris i s’adverteix un perill possible o una situació irregular, però sí de deixar d’actuar com si s’estigués aplicant una vaga de zel”.

Comentaris (22)

Trending