Col·lapse agrícola i d’accés a Andorra

La marxa lenta dels pagesos de l’Alt Urgell i la Cerdanya ha afectat durant tot el dia l’N-145 amb talls durant la tarda que s’han aixecat a les 18.20 hores, fet que ha provocat retencions considerables

Els pagesos tallant l'N145.
Els pagesos tallant l'N145. Altaveu

L’accés a Andorra per l’N-145 ha estat molt complicat durant aquest dimarts. Pagesos de la Cerdanya i l’Alt Urgell han col·lapsat aquesta via de comunicació bona part del dia. Uns setanta tractors vinguts de Puigcedà, Bellver o Prullans, i de Bassella, Oliana, Coll de Nargó o la Seu més una vintena de vehicles han realitzat una marxa lenta fins a la Fraga de Moles per fer evidents les seves reivindicacions que es poden resumir en tres punts: la burocràcia que els ofega, la mala gestió de la fauna salvatge i el poder de les grans superfícies comercials.

A les onze del matí ha començat la ‘tractorada’. Els que venien del sud ja anaven en marxa lenta per la C-14 i l’N-260. Just quan han arribat a la Seu d’Urgell, concretament a la rotonda que dona accés a la carretera d’Andorra s’han ajuntat amb els que venien de la Cerdanya. A partir d’aquí la lentitud ha estat una constant. I és que per arribar a la Farga de Moles s’ha trigat 1 hora i 45 minuts. Calia molta paciència per anar tan a poc a poc i les retencions han arribat als 8 quilòmetres. Per què s’ha decidit aquest recorregut? El coordinador de les comarques de muntanya d’Unió de Pagesos, Joan Guitart, ha exposat que “el Govern d’Andorra ens pot ajudar poc en aquest aspecte, no està dins de la Unió Europea, però fer-ho aquí ens ha donat ressò perquè si ho haguéssim fet en un altre lloc no hauríeu vingut tants periodistes”.

“La pagesia n’està farta. Ens fan llaurar al pas que ells volen”, tot deixant clar que “tota la política que no fem nosaltres serà en contra nostra. El Pirineu no és un jardí de cap de setmana i la gent que hi vivim tenim drets”

Un cop tots els tractors han arribat just a tocar de la frontera amb Andorra, aquests s’han aparcat a la carretera. Això sí, sense tallar l’accés al Principat, tot i que hi ha hagut algunes petites retencions fruit de la lentitud. En aquest punt s’ha llegit el manifest elaborat pel sindicat. La ramaderia i sindicalista Laia Angrill ha començat amb un missatge clar: “La pagesia n’està farta. Ens fan llaurar al pas que ells volen”, tot deixant clar que “tota la política que no fem nosaltres serà en contra nostra. El Pirineu no és un jardí de cap de setmana i la gent que hi vivim tenim drets”.

EXIGÈNCIES

Joan Guitart, ha exposat la burocràcia com un dels greuges a solucionar. “Estem fent de secretaris de l’administració”, ha afirmat el pagès, satisfet i content de veure tanta mobilització. Ha assegurat que mai havia vist tant vehicle unit en la causa. Tractors, remolcs, ‘pick ups’. “Hi ha molts funcionaris, però cap per col·laborar. És una incoherència. Només hi són per a fiscalitzar-nos i inspeccionar-nos.”

Joan Guitart i Laia Angrill durant la lectura del manifest.
Joan Guitart i Laia Angrill durant la lectura del manifest.

El segon dels problemes que consideren que s’ha de solucionar és la gestió de la fauna salvatge. Els pagesos reclamen una millor programació cinegètica. I que l’administració assumeixi la responsabilitat d’estar reintroduint espècies que no són autòctones o que havien desaparegut. Segons Laia Angrill, “hi ha una sobrepoblació de seglars i cabirols. A sobre, ens fan menjar l’os i això genera moltes pèrdues de cultius i de bestiar”. Per tant, consideren que és el govern qui se n’ha de fer càrrec. A les comarques de Lleida, durant el 2023, hi va haver 1.500 accidents amb implicació d’animals salvatges. I ha recordat que aquesta alta sinistralitat també afecta molts conductors andorrans.

El tercer element en discòrdia és la llei de la cadena alimentària. Joan Guitart ho té clar: “Les grans superfícies s’estan carregant el sector primari de totes totes”. Els pagesos lamenten la força i el poder que tenen grans grups empresarials que s’acaben “passant la llei pel cul”. Per aquest motiu, reclamen un observatori que fixi els preus de venda i que mai siguin per sota del preu de mercat com, diuen, s’està fent ara.

Diverses pancartes dels pagesos durant la marxa lenta.
Diverses pancartes dels pagesos durant la marxa lenta.

Cap a quarts de dues la marxa lenta ha continuat en sentit contrari, és a dir, cap a la Seu d’Urgell. Quan tots els tractors han arribat a la ciutat s’han aparcat a la rotonda d’entrada i han bloquejat l’N-145. La via de comunicació entre la capital de l’Alt Urgell i Andorra quedava tallada pels pagesos. Talls d’una hora i durant quinze minuts es deixava passar els vehicles. Això ha provocat retencions tant d’entrada com de sortida a la Seu d’Urgell. Els agricultors han aprofitat per dinar. Han muntat un petit campament on han encès una petita barbacoa per coure la carn. Han plantat diverses taules enmig de la carretera on hi ha posat embotits, patates fregides de bossa, pa de pagès i el xai a la brasa. S’ha aprofitat per tornar a llegir el manifest i per fer balanç de la jornada abans d’aixecar el bloqueig a les 18.20 hores. La normalitat a l’N-145 i a l’N-260 tornava, tot i que amb retencions tant en ambdós sentits. De fet per accedir a la Seu els vehicles circulaven per l’interior del túnel del Bordar i també per la carretera antiga d’Anserall. La pròxima jornada reivindicativa serà el 13 de febrer a la boca nord del túnel del Cadí i el dia 21 a Madrid amb agricultors de tota Espanya.

Comentaris (9)

Trending