Una avinguda comunal pendent de desenvolupar entre Sella i AINA podria agilitar les cues a Canillo

El comú ha encarregat als seus equips tècnics que estudiïn la viabilitat d’instal·lar passos elevats desmuntables com a solució a curt termini per les retencions que s’han produït aquest estiu i es preveu que es repeteixin durant la temporada d’esquí

L'inici del ramal que s'apunta, a la rotonda de Sella.
L'inici del ramal que s'apunta, a la rotonda de Sella. Toni Solanelles

Passos elevats desmuntables com a solució a curt termini i una avinguda comunal entre la rotonda de Sella i AINA com a eina per desembussar el centre urbà de Canillo quan es produeixin cues com les d’aquest agost. Aquests són dos dels escenaris que té damunt la taula el comú canillenc. Les passarel·les en alçada estan en estudi. El vial urbà -que no variant, i que es podria arribar a urbanitzar durant el mandat vinent- està dibuixat al pla d’urbanisme.

El comú de Canillo busca de forma immediata, pensant ja en la propera temporada d’esquí, per reduir almenys “el temps d’espera” dels conductors en les retencions. Així s’hi refereix el cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, que reconeix que eliminar del tot les cues és missió gairebé impossible a banda que no perduren ni molt menys tot l’any. A més, recorda el mandatari comunal, que hi hagi vehicles a la carretera és un bon senyal: simbolitza bona afluència de visitants.

Certament, aquestes dues o tres darreres setmanes d’agost s’han viscut cues no habituals. Però tampoc inèdites. Per tant, l’objectiu és poder accelerar el pas dels vehicles pel centre de la parròquia. Suprimir alguns passos de vianants, instal·lar passos elevats temporals i, més complicat, estudiar la possibilitat de crear passos soterrats aprofitant galeries tècniques de les companyies de serveis o del propi comú. I encara a més llarg termini, el vial -diguin-li carrer, diguin-li avinguda- entre Sella i AINA.

cues canillo agost 2022
Circulació a l'entrada nord del nucli urbà de Canillo.

Camp reconeix que ja s’ha encomanat als equips tècnics que estudiïn la viabilitat d’instal·lar passarel·les elevades en alguns punts del nucli urbà de Canillo per poder suprimir d’aquesta manera passos de vianants. Haurien de ser arcs de quatre o cinc metres d’altura que es poguessin desmuntar. La idea seria instal·lar-los en temporada alta i desmuntar-los en temporada baixa. “Tenen un impacte visual”, recorda Camp. Per tant, no es pretén crear una infraestructura fixa.

Aquesta solució podria arribar a curt termini. Per a l’hivern ja podria ser viable. Més a llarg termini hi hauria la possibilitat de fer passos soterrats. És a dir, facilitar el pas de vianants per sota de la carretera aprofitant galeries ja fetes que caldria adequar. Aquest escenari necessita un major temps d’anàlisi i encara més marge per executar-lo. Per tant, a curt termini aquesta eventual solució no entraria pas en funcionament.

LA VARIANT QUE NO ÉS VARIANT

I encara hi ha una altra alternativa que podria facilitar l’agilització del trànsit en moments puntuals, de molta afluència. Es tracta del vial urbà que el pla d’urbanisme, aprovat de manera provisional, ja contempla. Francesc Camp ha explicat que en dit POUP, en què encara s’està treballant, s’hi va dibuixar un carrer o avinguda que seria de doble sentit i que sortiria de la rotonda que hi ha a l’entrada de Canillo venint d’Encamp i que marca l’inici de la zona de Sella.

Si s’hi fixen, en fer la rotonda per endinsar-se cap a la parròquia venint de Meritxell hi veuran l’inici d’un ramal que queda tallat. Caldria fer la continuació d’aquell vial que ja s’apunta, passant per tota la zona de Sella, ara dividida en cinc unitats d’actuació, anant a buscar la zona de Santa Creu, passant pel comú i arribant fins a AINA

Si s’hi fixen, en fer la rotonda per endinsar-se cap a la parròquia hi veuran l’inici d’un ramal que queda tallat. Caldria fer la continuació d’aquell vial que ja s’apunta, passant per tota la zona de Sella, ara dividida en cinc unitats d’actuació, anant a buscar la zona de Santa Creu, passant pel comú i arribant fins a AINA. Més o menys. La zona més complicada seria fa o no fa per Prat del Riu, on hi ha més pendent que caldria salvar. Però el projecte no és ni inviable ni especialment car, considera Camp, que creu que en quatre o cinc anys es podria desenvolupar.

Aquesta artèria comunal ja esta projectada al pla d’urbanisme del qual Camp se sent orgullós alhora que ha respost la immensa majoria d’al·legacions tot i ser conscient que alguns dels veïns acabaran acudint a la Batllia una vegada el planejament urbanístic acabi aprovat definitivament. El vial el podria desenvolupar unilateralment el comú a partir d’un pla especial que només la corporació pot impulsar sense necessitat que la resta de propietaris per on transita el carrer hi hagin de participar ni tampoc hi hagin de dir res.

Si es desenvolupés aquesta avinguda, quan calgués podrien fixar-se els dos carrils que tindrà en un sol sentit i usar els dos carrils de la carretera general per l’altre sentit. És a dir, la prova pilot que es va fer divendres passat passant per l’interior de l’aparcament de Prat del Riu però amb un itinerari de més ben gestionar i sense dificultats per l’altura. Queda clar, però, que seria un vial urbà. Res d’una variant. De forma habitual no hi hauria un alt volum de trànsit.

I és que Camp considera que les variants, al capdavall, l’únic que fan és atraure més i més vehicles quan l’objectiu ha de ser un altre: fomentar, creu, el transport públic. I en aquest sentit el cònsol canillenc -ex-ministre de Turisme al qual les obligacions de la seva anterior cartera de tant en tant li afloren- considera que el millor sistema de transport per a Andorra és el del cable. Ginys, vaja. De moment, però, les solucions a les cues passen per qüestions més terrenals. Però, al capdavall, i des del punt de vista de l’economia, benvingudes siguin les retencions.

Comentaris (13)

Trending