Més problemes per poder exportar: un programa informàtic de 600.000 euros que no va i haver de passar per Bèlgica

Comentaris

Més problemes per poder exportar: un programa informàtic de 600.000 euros que no va i haver de passar per Bèlgica
Més problemes per poder exportar: un programa informàtic de 600.000 euros que no va i haver de passar per Bèlgica

Els empresaris del país que exporten, que per desgràcia no són tants com segurament seria recomanable, treuen foc pels queixals. Les seves vendes estan encallades a la duana des de dijous de la setmana passada. Un problema informàtic impedeix fer la paperassa burocràtica necessària per poder avalar el trànsit cap als països tercers (encara bo que les operacions cap a França i Espanya, en principi, s’han aconseguit salvar). I les reclamacions dels clients que veuen com les seves comandes van tard comencen a caure. 

El problema? Dos segons les fonts duaneres consultades. Un, que es va adquirir un programari que va costar uns 600.000 euros i no funciona com deuria. I el segon encara més complicat de resoldre: la comunitat econòmica internacional no reconeix a Andorra la potestat d’expedir trànsits destinats a la resta del món i, en conseqüència, ha de passar per Brussel·les.

El ministre de Finances, portaveu governamental i per compte de la primera de les responsabilitats citades responsable polític del departament de Duanes, Jordi Cinca, ha admès aquest dimecres el problema. I ha reconegut, també, que no és la primera vegada que succeeix. Que hi ha hagut altres episodis erràtics. Tant pronunciat i greu com l’actual, però, no s’havia donat mai. “S’utilitza una plataforma informàtica comuna a molts països que es manté des de Bèlgica” que està tenint dificultats els darrers dies i que impedeix fer els tràmits amb normalitat, ha explicat el ministre, que s’ha estimat més no allargar-se massa tot esperant que els contactes i les gestions que s’estaven fent donessin el seu fruit.

Però “el mal ja està fet” i tot plegat “és una vergonya”, segons les fonts consultades. Cert és, asseguren les fonts, que els protocols fixen un mecanisme de substitució. Però tant obsolet i poc emprat que la majoria d’altres ‘interlocutors’, és a dir, els països destinataris de les mercaderies o els productes ara encallats a la duana, no reconeixen els documents que s’haurien d’expedir a mà. A més, no tots els duaners, per les seves atribucions, estan potestats per poder complimentar els tràmits manuals. De fet, tampoc tots els funcionaris poden complimentar els tràmits informàtics, amb la qual cosa un cop solventat el problema segurament el Govern habilitarà un servei de reforç per accelerar tràmits pendents i treure’s de sobre els deures encallats.

Encara una última apreciació feta per fonts properes als funcionaris de la duana, que malgrat lamentar el mal funcionament del programari i, també, la manca de potestats que té el país, han recordat també el fet que l’operativa ara encallada per la deficiència tècnica correspondria que la fessin els transitaris, “però la fem nosaltres -pels duaners- i la cobren ells”. També s'admet que una part important de la mercaderia encallada es ven per Internet. "Això just en el moment que ens vanagloriem de ser, o de voler ser almenys, un 'smart country'", han reblat les fonts.

Comentaris

Trending