Més baixes a BPA abans no acabi l'any

Comentaris

La plantilla de Banca Privada d’Andorra (BPA) experimentarà noves baixes abans no s’acabi l’any. Mitja dotzena de treballadors més deixaran el banc intervingut, la majoria d’ells a cost zero per a l’empresa. La dada exacta -ni de baixes ni de costos- no ha transcendit. El que sí que és clar és que el fet que per molt que s’asseguri que el 18 de gener serà operatiu el banc pont hi ha massa interrogants que porten a fer insostenible la situació per a la immensa majoria del personal. Les baixes que es preveuen d’ara a final d’any són de comercials.

Els responsables del procés de resolució en matèria de recursos humans -un equip que capitanegen Alberto Mallo com a contractat especial i l’advocat de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Francesc Badia- miren de trobar també una sortida pactada per aquells professionals del banc que al seu dia van ser suspesos de feina però no de sou. En la majoria de casos, d’una manera o altra, es planteja als bancaris extingir el contracte amb l’equivalent al que seria el 50% de la indemnització per l’acomiadament no causal que els pertocaria. Els suspesos de feina ho són en virtut d’haver estat encausats en el marc de la causa judicial que instrueix la batlle Canòlic Mingorance.

El cansament pels mesos transcorreguts des de la intervenció del banc i la incertesa pel futur fa que cada vegada més professionals es plantegin abandonar el vaixell. Una altra cosa és que s’acabi de delimitar jurídicament com es fa l’extinció contractual. També s’està fent una elevada pressió, amb amenaces de denúncies incloses, als prejubilats del banc, que ho eren en virtut d’un contracte de teletreball. Aquesta situació afecta directament set persones.

Corresponsals

Mentrestant, continuen fent-se les gestions necessàries, des de l’AREB, per intentar trobar els corresponsals necessaris que permetin fer operatiu Vall Banc. La intenció és que el pas dels denominats actius bons de BPA cap al banc pont es pugui fer a partit del 18 de gener. Per molt que s’asseguri que les sensacions són bones i que es podrà assolir la fita, les fonts consultades han afirmat que ara per ara sembla impossible que hi hagi cap avenç definitiu. Entre altres coses, perquè la persona amb potestat per desencallar del tot la situació en tan què administrador de BPA, Fernando Vázquez de Lapuerta, és de vacances fins després de Reis.

També és cert que es pot buscar una solució més casolana per transferir una part dels actius, com a mínim aquells que són dins de balanç. Es podria recórrer a la intermediació d’un altre dels bancs del país i d’aquesta manera se solventaria, almenys sobre el paper, la impossibilitat de poder operar amb euros. Amb dòlars es dóna per fet que és del tot impossible es miri per on es miri, es faci el que es faci.

I una altra qüestió encara és tancar amb posterioritat el procés de venda de Vall Banc. L’objectiu era que tot plegat estigués resolt a final del proper mes. Però ara mateix, els vuit interessats en la subhasta subjectiva del banc pont encara no han rebut la informació fonamental i necessària perquè puguin dur a terme les seves anàlisis i plantejar les seves ofertes vinculants. Segons les fonts consultades, el ‘data room’ no es posarà en marxa fins a la segona quinzena de gener.

L'expresident de Banco Madrid defensa les mesures antiblanqueig dutes a terme

L’expresident de Banco Madrid José Pérez i la consellera de la mateixa entitat Soledad Núñez han defensat davant el jutge de l’Audiència nacional espanyola que instrueix la querella interposada per dues societats clients del banc filial de BPA, Fernando Andreu, que s’aplicava de manera estricta la legislació vigent en matèria de blanqueig de diners. Encara més, especialment Pérez va posar de relleu el fet que tot i el petit volum del banc en relació al conjunt del sistema financer espanyol, percentualment s’havien denunciat moltes més pràctiques sospitoses del que sol ser habitual. Pérez i Núñez, imputats en la causa, no van arribar a declarar més de mitja hora. I ni tan sols els fiscals anticorrupció José Grinda i Juan José Rosa -dos dels tres que es van desplaçar fa algunes setmanes al Principat- no van ser gaire insistents en les seves preguntes, que es van limitar a tres o quatre. Pérez va remarcar davant el jutge que l’entitat no tenia cap problema de solvència, ben al contrari, i va ressaltar que s’havien reforçat les mesures de control de blanqueig més enllà de l’estrictament fixat per la normativa.

 

Comentaris

Trending