Tots els vehicles hauran de portar una etiqueta energètica amb un cost de quatre euros

L’entrada en vigor del nou sistema serà efectiva a partir del 31 de juliol i no servirà per accedir a la zona de baixes emissions de Barcelona

Comentaris

El distintiu es posarà als vehicles que passin la ITV.
El distintiu es posarà als vehicles que passin la ITV. ITV

El Govern ha aprovat el conveni de col·laboració amb l’Automòbil Club Andorra i la Inspecció Tècnica de Vehicles per a regular el procediment de distribució del distintiu ambiental. Així, tots els vehicles hauran de disposar d'una etiqueta que fixi quin és el seu nivell contaminant. Es posarà als vehicles quan passin la Inspecció Tècnica i el propietari haurà de pagar quatre euros. No servirà per entrar a la zona de baixes emissions de Barcelona.

L’objectiu de l’acord entre les tres parts és definir tot el procés de creació i distribució de la nova etiqueta del Sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles. Així, el text impulsa la creació d’una comissió de seguiment i el compromís que serà l’Automòbil Club d’Andorra l’organisme encarregat de la impressió i el subministrament dels distintius ambientals, de forma directa o per mitjà de l’organisme gestor de la Inspecció Tècnica de Vehicles.

D’aquesta manera, el Govern ha decidit avançar en l’aprovació del conveni i la posada a punt per a l’obtenció de l’etiqueta, tenint en compte que l’entrada en vigor del nou sistema serà efectiva a partir del 31 de juliol del 2023.

Cal recordar que el reglament que defineix el nou Sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles dona compliment a la disposició final setena de la Llei del Codi de circulació i que encomana la necessitat d’implementar el sistema que alhora permeti homologar els vehicles registrats al Principat d’Andorra amb els sistemes d’etiquetatge que fan servir els països membres de la Unió Europea. El sistema d’etiquetatge, que entrarà en vigor al juliol, és un mecanisme per assegurar la veracitat, la publicitat i el control de la classificació dels vehicles des del punt de vista ambiental.

El distintiu ambiental permet aportar informació sobre l’eficiència i les emissions dels vehicles, com ara el tipus de vehicle, la classificació Euro i el combustible que utilitza. Pel que fa al procediment de sol·licitud i emissió del distintiu ambiental, s’estableix que en el cas dels vehicles de primera matriculació nacional –nous i importats d’ocasió– el distintiu s’expedirà juntament amb la matrícula.

Els vehicles que a l’entrada en vigor d’aquest Reglament es mantinguin en una mateixa titularitat podran circular sense el distintiu ambiental fins a la data de la propera Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Així, en el moment que el vehicle se sotmet a la ITV el tècnic que fa la inspecció li subministrarà el distintiu ambiental corresponent i, en aquest moment, el titular tindrà l’obligació de dur-lo col·locat en els termes i condicions que estableix aquest Reglament.

El pagament dels quatre euros de l'etiqueta només s'haurà de fer una vegada segons ha dit el ministre portaveu César Marquina. No caldrà que es renovi encara que el vehicle tingui un nou propietari. Marquina també ha indicat que "l'etiqueta és per tenir informació del parc automobilístic del país i no està relacionat amb limitacions per als vehicles d'Andorra ni els que vinguin de fora". El format de l'etiqueta està homologat amb els models de la resta de països europeus.

Comentaris (36)

Trending