La sostenibilitat pot ser clau per a les subvencions esportives el 2023

Durant aquest any s’ha fet una prova pilot amb cinc federacions andorranes, que han ajudat a establir un codi de bones pràctiques per tal de poder avaluar el seu impacte mediambiental

Presentació de la prova pilot de bones pràctiques ambientals esportives.
Presentació de la prova pilot de bones pràctiques ambientals esportives.

A partir del 2022, les federacions esportives del país hauran de presentar un compliment de certs criteris mediambientals a l’hora de sol·licitar les subvencions, tot i que en un inici no afectarà en la quantia. Al llarg d’aquest any, s’ha fet una prova pilot amb cinc grups esportius, que han sigut avaluats i s’ha utilitzat la informació per poder establir un codi de bones pràctiques.

El secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, ha indicat que al llarg del 2022 la sostenibilitat de les federacions no afectarà la quantia que reben per les subvencions de Govern. Però, al 2023, si “s’ha desenvolupat el reglament i ens mostren confiança, serà un punt que valorarem”. Aquests criteris analitzen característiques com la seva eficiència energètica, que tinguin una mobilitat sostenible o l’estalvi de l’aigua.

A la prova pilot, que s’ha dut a terme fins al maig d’aquest any, han participat les federacions d’handbol, rugbi, natació, judo i vòlei. Amb la col·laboració d’Andorra Sostenible, s’ha fet una llista d’auto control on han avaluat diversos aspectes de la seva feina diària. D’una banda, s’ha valorat l’espai que utilitzen habitualment, i d’altres equipaments i activitats que es puguin fer al medi natural, seguint diversos criteris. El secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha indicat que s’ha creat una guia “per conèixer les regles del joc”, i que ja s’ha traslladat també a la resta de federacions.

Els diferents aspectes que es valoraven en aquesta prova pilot atorgaven una puntuació. Hi havia 40 criteris, que equivalien a 40 punts, 16 d’ells per a les bones pràctiques en el funcionament de la federació i 24 per als esdeveniments esportius. Així, s’establien tres categories, amb el 50% s’atorgava el bronze, el 70% plata i el 90% or. Avui s’han atorgat els diplomes, sent totes bronze menys la federació de vòlei, que ha aconseguit una plata. “Hi ha molta conscienciació i esperem consolidar el projecte com una eina més dintre dels clubs”, ha afirmat Ruiz.

Aquesta iniciativa, que ha sigut en col·laboració entre diversos ministeris i Andorra Sostenible, busca donar resposta als objectius establerts en la Llei de l’esport i en la Llei d’impuls de la transició energètica i canvi climàtic, així com segueix els criteris del full de ruta de l’Hortizó23.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending