Sorpresa i enuig per la tala d’arbres ‘excessiva’ per la línia d’alta tensió de Grau Roig

FEDA sempre ha assegurat que el traçat triat, de disset quilòmetres, és el que menys impacte té, especialment en relació a la no proximitat a nuclis habitats

Una màquina tractant la fusta.
Una màquina tractant la fusta. REVOLTS

La tala d’arbres en boscos de la parròquia de Canillo que s’ha dut a terme per tal de poder construir les pilones necessàries i fer passar la línia d’alta tensió que unirà Encamp i Grau Roig està causant indignació entre veïns de la parròquia i ambientalistes diversos. El volum que ha tingut la tala ha sorprès aquests actors ciutadans i ha causat cert enuig en considerar-se que no té res de “selectiva” com s’hauria garantit i, en canvi, és “excessiva”.

FEDA sempre ha assegurat -ho va fer fa mesos, per exemple, davant d’un grup de veïns del Forn de Canillo- que el traçat triar és el que garanteix un menor impacte, especialment en relació amb nuclis habitatge. També va assegurar la companyia que la repercussió en el medi ambient estava controlada atès que s’havien fet els plans corresponents, els estudis escaients. Però quan de la teoria s’ha passat a la pràctica, la repercussió ha sorprès moltíssim els veïns. I no pas positivament.

tala arbres canillo
Una de les zones 'remogudes'. | REVOLTS

El desbrossament per garantir el pas de la línia d’alta tensió hauria afectat, també, els entorns del Roc de les Bruixes. Lluny de protegir la zona, amb la tala, segons que han denunciat alguns dels coneixedors de la traça que s’està fent amb la línia, el conjunt de gravats rupestres quedaria més al descobert que mai. I sense que, de moment, s’hagi fet l’actuació que al seu dia es va prometre des de Cultura per, d’una banda, donar rellevància als gravats i, de l’altra, protegir-los, conservar-los.

La línia projectada estava prevista al Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra i permetrà substituir l’actual línia de 110kV que uneix l’ETR d’Encamp, Ransol i Grau Roig. Aquesta infraestructura, segons FEDA, permetrà triplicar la capacitat actual de transport d’energia elèctrica a Andorra i és una de les darreres necessitats previstes per reforçar la xarxa elèctrica del Principat. El traçat amb què s’està treballant té una llargada d'uns 17,5 quilòmetres i comptarà amb 71 pilones, totes elles fora de nuclis urbans i en terrenys públics.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending