La segona fase del Pla Sectorial d’Infraestructures Verdes unirà Encamp i Canillo

Amb la inauguració del tram entre el roc del Llop i el camí de les Gravades, a la Massana, posa fi a la primera part d’aquest projecte que busca unir els nuclis urbans amb la natura

El tram que s'ha inaugurat a la Massana.
El tram que s'ha inaugurat a la Massana. Pilar Candel

Aquest dilluns s’ha posat fi a la primera fase del Pla Sectorial d’Infraestructures Verdes, que es va engegar al 2018. S’ha fet mitjançant la inauguració d’un camí ral a la Massana, entre el roc del Llop i el camí de les Gravades. Es tracta d’un tram d’uns 300 metres, aproximadament, i que enllaça amb el de la farga Rossell, permetent arribar així fins a Ordino. Amb això, s’ha aprovat la segona fase del Pla, que permetrà unir, d’aquesta mateixa manera, Encamp i Canillo, fins a la Vall d’Incles, en un període aproximat de 10 anys.

“No ens aturem aquí, perquè estem continuant avançant per disposar d’una xarxa d’infraestructures verdes a tot el territori”, ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot. Així, ha presentat la segona fase d’aquest Pla, que es destinarà “a la Vall d’Orient, on aconseguirem que quedin ben connectats els nuclis urbans amb les zones naturals, i donant continuïtat a la tasca ja feta”. En global, segons ha indicat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, s’espera que tota la xarxa pugui estar enllestida en un període de deu anys. “Farem el mateix que aquí, seguirem connectats trams existents amb altres que no existeixen”, ha assegurat.

Aquesta connexió entre Canillo i Encamp es planteja seguint els mateixos criteris que s’han fet servir fins ara. “Volem que siguin connexions entre nuclis urbans i amb pendents no massa accentuades”, ha explicat Calvó, “volem mantenir l’accessibilitat per a les famílies que venen amb nens, o per a persones grans, i permetre’ls així arribar fins a la Vall d’Incles”. De fet, aquest és l’objectiu final, que es pugui arribar mitjançant camins verds des d’Encamp, fins a la Vall. Fins i tot, des d’Escaldes-Engordany, ja que el tram s’iniciarà a les antigues instal·lacions de FEDA. Es tractarà així d’un recorregut més urbà, i passarà pel centre d’Encamp. En arribar a la zona d’AINA s’uneix amb el segon recorregut, que es planteja des del llac d’Engolasters, seguint per la carretera de les Pardines.

La segona fase s’espera que costi, aproximadament, el mateix que la primera. Així, s’hi destinaran cinc milions d’euros per cadascuna d’elles en total. La primera part del projecte, de fet, ha finalitzat aquest dilluns amb la inauguració del camí ral a la Massana, que la connectarà amb Ordino. Aquest tram en concret ha costat 370.000 euros, i té una llargada de 264 metres i una amplada de 1,85. Travessa el riu mitjançant una passarel·la, i es connecta amb l’actual camí de les Gravades. Segons ha indicat Espot, es tracta “d’un exemple molt clar de l’aposta per la sostenibilitat del Govern, i amb aquests treballs de millor permetem avançar i donar continuïtat a la xarxa actual de camins”.

Des del comú de la Massana, la cònsol major, Olga Molné, ha assenyalat que “és un camí molt utilitzat i el fet de tenir-lo en aquestes condicions i que a més a més es pugui anar fins a Ordino és una gran notícia”. En aquest sentit, Calvó ha destacat que, tot i que forma part d’un pla que està pensat per atreure també turistes, hi ha molts veïns de les parròquies que els fan servir per moure’s entre diferents punts. “També permet una mobilitat més sostenible, perquè la gent pot anar des d’Andorra la Vella fins a la Massana, i des de la Massana fins a Ordino”, ha explicat la ministra, “són trams per gaudir-ne d’una passejada, però també per moure’s d’una manera més sostenible”. A la inauguració ha acudit, a més, el ministre de Territori, Víctor Filloy, el secretari d’Estat de Transició Digital, César Marquina (exsecretari d’Estat d’Infraestructures) i la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa.

 

Comentaris

Trending