La qualitat de l’aire es manté en un 84% en excel·lent i bona per les restriccions per la Covid-19

Tot i això, la recuperació de l'activitat després de la pandèmia i els episodis de calima la fan disminuir en 12 punts respecte al 2020

La cap unitat d'Aigües i Medi Atmosfèric, Nerea Tekwani, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó.
La cap unitat d'Aigües i Medi Atmosfèric, Nerea Tekwani, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó.

Un 84 del temps del 2021, l'aire respirat ha estat excel·lent o bo, tot i que encara es reflecteix la incidència de la pandèmia amb les restriccions de mobilitat. Tot i això, ha baixat en 12 punts respecte del 2020 on va viure la part més estricta de confinament i restriccions. D'altra banda, la qualitat acústica ha millorat i el 89% registren uns nivells excel·lents o bons, sobrepassant el 84% del 2020.

El 2021 el 84% del temps la qualitat de l’aire ha estat bona o excel·lent. Així ho han indicat des del ministeri de Medi Ambient que han especificat que hi ha hagut un 11% de regular i un 5% de dolenta. Unes darreres dades que suposen un decrement de 12 punts respecte al 2020, quan el 96% va ser excel·lent o bona, i és que els episodis de calima i la recuperació de tota l’activitat hi ha tingut incidència.

En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvo, ha indicat que “la mobilitat i les calefaccions són els elements principals elements que tenen un impacte en la qualitat del nostre aire”. Tot i que l’òxid de nitrogen és el principal contaminant al Principat, durant el 2021 “s’ha registrat la mitjana més baixa des del 2005” i que “en cap moment de l’any s’han superat els límits de per a la protecció de la salut humana”.

Sobre les partícules en suspensió, o el que es coneix com a episodis africans, hi ha hagut 16 superacions, majoritàriament al febrer i març. Tot i això, la cap d’unitat d’aigües i medi ambient, Nerea Tekwani, ha incidit en què “no suposa com incompliment normatiu, ja que no arriben als 35 dies com estipula el reglament actual”. De fet, aquest darrer any hi ha un increment important d’aquest fenomen, passant “d’una mitjana de 3-5 episodis” als 16 de l’any passat o “els cinc que ja s’han registrat” aquest 2022.

“La mobilitat i les calefaccions són els elements principals elements que tenen un impacte en la qualitat del nostre aire”

La resta de contaminants analitzats –ozó troposfèric, diòxid de sofre, monòxid de carboni, metalls i benzo(a)pirè– que en cap cas s’han superat els valors límits establerts per la normativa vigent. De fet, sobre ozó troposfèric, des de Medi ambient han ressaltat que des de l’any 2018 no s’ha superat el llindar d’avís a la població, així com mai s’ha hagut d’alertar pels seus nivells.

Després de dos anys on la pandèmia ha tingut una incidència en la qualitat de l’aire, millorant-la, en aquest 2022 ja s’està treballant per intentar que es mantinguin amb “el programa renova que incentiva la substitució de sistemes de calefacció per sistemes més eficients i contaminants”, així com amb la mobilitat “recuperant una part de la taxa verda per abaratir el transport” i, ara, “amb la gratuïtat” d’aquest.

D’altra banda, la qualitat acústica millora respecte al 2020 i passa del 84% de registres d’estacions en bona o excel·lent a 89% l’any passat. De fet, només en el 7% de les estacions ha estat passable, mentre que el 4% dolenta. En cap d’elles s’ha registrat una qualitat molt dolenta. En relació amb les estacions amb una qualitat menor, tal com han explicat les tècniques del ministeri, es deuen, principalment, a elements puntuals esmenables, com obres de construcció o el trànsit.

Una presentació de dades on també han recordat la renovació del portal web que és “més modern, amb l’objectiu de fer-lo més àgil, dinàmic i interactiu”. Una nova pàgina on es pot visualitzar les dades de manera més interactiva i descarregar-les.

Comentaris

Trending