Bombers activa el nivell 2 de perill d’incendis forestals al sud del país

Es preveu que durant el cap de setmana les màximes puguin assolir els 35ºC a 1.500 metres, 37ºC a Andorra la Vella i 38ºC a Sant Julià de Lòria

Avís taronja per altes temperatures
Avís taronja per altes temperatures

Protecció ha activat una prealerta després que el Servei Meteorològic hagi emès aquest dijous l’avís taronja per un episodi de temperatures elevades. Es preveu durant el cap de setmana que les màximes puguin assolir els 35ºC a 1.500 metres, 37ºC a Andorra la Vella i 38ºC a Sant Julià de Lòria. Les mínimes podrien no baixar de 18ºC a la vall central i dels 14ºC a 1.500 metres.

A partir de dilluns, però, es preveu que les temperatures baixin lleugerament, però no serà fins dimarts que s’acostaran a valors normals per a l’època de l’any, en haver-hi major moviment atmosfèric. La situació actual es diferència de la passada onada de calor registrada el mes de juny, en tant que actualment no es preveu l'assoliment de valors de temperatures extremes per al mes de juliol, com si es va produir durant el mes de juny en algunes estacions, però s'espera que la seva persistència en el temps sigui superior.

Tal com ha apuntat el Servei Meteorològic els llindars de temperatures establerts per a l’emissió de qualsevol avís es defineixen en funció de la raresa d’ocurrència del fenomen en qüestió, segons els registres realitzats per les estacions de referència al país. Per tant, no son comparables als països veïns. De la mateixa manera, al trobar-nos a una certa altitud l’augment de les temperatures arriba al territori amb un cert decalatge respecte territoris veïns. Aquests fenòmens solen tenir menor durada.

Davant d’aquesta situació, el cos de Bombers ha activat el nivell 2 per perill d’incendis forestals molt alt a la zona sud del país, és a dir, a Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany fins a 1.500 metres. La resta del país continua a nivell 1 i a nivell 0 la zona nord. En la zona sud del país, amb nivell 2, queden suspeses les enceses de foc de qualsevol tipus, les barbacoes comunals i el llançament de coets pirotècnics. Tot i això, i amb la voluntat de prevenir possibles riscos, la resta de comuns també han procedit a tancar totes les zones de barbacoa.

Protecció Civil recomana beure força aigua i limitar l'activitat a l’aire lliure a les hores de més calor i reduir les activitats intenses, sobretot al migdia. Quan es fa exercici cal hidratar-se sovint i portar un ritme adequat a la forma física de cadascú. També es recomana tancar portes i les finestres i abaixa les persianes durant el dia si entra el sol, i obrir-les durant la nit i matinada. Cal evitar sortir de casa durant les hores de màxima calor, romandre a les zones més fresques de la casa. Es recomana portar roba lleugera i freqüentar llocs climatitzats i protegir el cap de la calor directa. Els nadons i infant s'han d'hidratar sovint, no han de romandre exposats durant un llarg període de temps, usar roba lleugera i portar el cap protegit. Durant els desplaçaments en cotxe han de beure aigua i en cap concepte s'han de quedar sols als vehicles. També cal recordar que s'ha d'estar pendents de les persones grans o malaltes que viuen soles, visitar-los un cop al dia i ajudeu-los a seguir aquests consells.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending