El poc cabal i la calor dificulten la supervivència de les truites als trams urbans del riu Valira

Tot i que aquests peixos no necessiten molta aigua, la presència de canals de formigó també els hi posa difícil a l'hora de pujar a la recerca de trams tranquils o estanys d'aigües cristal·lines per pondre els ous

El riu Valira al seu pas per Andorra la Vella aquest dilluns.
El riu Valira al seu pas per Andorra la Vella aquest dilluns. B.N.

La manca de cabal del riu Valira i i les altes temperatures dificulten la supervivència de les truites en les zones urbanes del curs d'aigua al seu pas per Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. Tot i que aquests peixos no necessiten molta aigua, la presència de canals de formigó també els hi posa difícil a l'hora de pujar riu amunt a la recerca de trams de riu tranquils o estanys d'aigües cristal·lines per fresar (pondre els ous).

Les truites també necessiten que les aigües siguin fredes, oxigenades i prou fondes. A més, les truites no suporten temperatures superiors als 27 graus, cosa que combinada amb la poca aigua fa que morin per manca d'oxigen.

L'existència de sediment incrustat al fons del riu, perjudica la reproducció i supervivència de les espècies, en especial la població de truita existent. Un pescador que es mou per la zona pròxima al Parc Central d'Andorra la Vella diu que "durant alguns dies del mes d'agost hem vist com les truites baixaven tocades per la poca aigua i la calor".

Les truites s'alimenten generalment d'invertebrats aquàtics de cos tou, com mosques, efímeres, tricòpters, plecòpters i libèl·lules. Als llacs, diverses espècies de zooplàncton sovint en formen una gran part del règim. 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending