Les pluges del darrer mes permeten afrontar l’època àlgida de focs al bosc amb més tranquil·litat

Bombers i Protecció Civil admeten que es temia un estiu molt complicat per la sequera i que el canvi meteorològic dels últims dies ha fet disminuir el perill, però alerten que cal durant aquests mesos “màxima prudència” a l’hora de fer activitats al medi natural

Un bomber en un simulacre d'incendi forestal.
Un bomber en un simulacre d'incendi forestal. BOMBERS

Fins a finals d’abril, la sensació que es tenia als bombers i a Protecció Civil era que els esperava, novament, un estiu complicat pel que fa a la vigilància dels incendis forestals. Les pluges de les darreres setmanes, han contribuït a millorar la situació i, ara, s’afronta amb més tranquil·litat. Calma, sí, però no pas confiança. Es té clar que les circumstàncies poden canviar i que caldrà estar molt vigilants. Més tenint en compte que els darrers anys, la xifra de foscs al medi natural ha anat en augment.

El director de Protecció Civil, Cristian Pons, i el responsable de la secció forestal dels bombers, Pere Pons, han comparegut aquest dimecres per desgranar els detalls de la campanya que s’encetarà aquest cap de setmana i que s’ha d’allargar com a mínim fins després de Meritxell, sempre que la situació permeti aixecar el dispositiu. “Es fa un seguiment constant de l’evolució de l’estat vegetal per si cal ampliar-la”, ha comentat el cap del departament.

El context dels darrers anys, han alertat, és d’un increment dels focs registrats a les zones boscoses del país. Cert, cap d’especialment greu. Però es té clar que el risc és elevat. Dels 37 incendis del 2020, s’han passat a 47 el 2021 i a 53 el 2022. Per tant, cal ser vigilants, més en un context de canvi climàtic “amb fenòmens cada cop més extrems”. De fet, l’estiu passat ja es va tenir un bon exemple.

El nombre de focs al medi natural ha anat creixent a poc a poc els darrers anys: dels 37 incendis del 2020, s’han passat a 47 el 2021 i a 53 el 2022

“Va ser de rècord, amb vàries onades de calor, que ens va deixar al juny amb una situació que no havíem vist fins llavors i que es va agreujar al juliol”, ha recordat Pere Pons, tot indicant que “les pluges d’agost ho va ficar tot a lloc”. I, malgrat això, s’ha tingut “un dels hiverns amb menys precipitació dels últims anys, sumat a les temperatures elevades de la primavera”. L’escenari, admet, semblava que seria “igual o pitjor que l’any passat”.

La situació, però, ha millorat ara. “Acumulem unes setmanes de pluges contínues i el que fan és hidratar la vegetació i ens dona un cert marge per afrontar el juliol i segurament bona part de l’agost amb garanties”, s’ha indicat des de bombers, tot apuntant que “les temperatures seran altes, segur, però la vegetació ja no està com l’any passat”. Ara bé, això no vol dir que es pugui permetre cap relaxació. “Les coses són variables, d’aquí a uns mesos potser parlem d’altra realitat”, ha comentat el responsable del cos d’extinció.

Per la seva banda, el missatge del director de Protecció Civil ha estat també clar. “Les condicions meteorològiques i les pluges han fet baixar el perill d’incendi, però tot i així, durant la temporada d’estiu cal prudència en totes les activitats que es facin al medi natural i a l’aire lliure”, ha avisat Cristian Pons.

Bombers, per cert, no incorpora efectius per aquesta campanya. Manté els mateixos homes i recursos. I, això sí, diferents instruments d’anàlisi i de comunicació per avaluar com evoluciona tot plegat. També es mantenen els quatre nivells de risc, amb un petit canvi. A partir d’ara, s’obre la possibilitat que els comuns, si ho estimen convenient ja puguin tancar berenadors a partir del nivell 1 (alt), quan fins ara aquesta mesura només es contemplava en el 2.

Pel que fa a l’origen dels focs detectats l’any passat, especialment aquells situats en plena zona forestal, s’ha destacat que, en la seva majoria, no van ser causats per l’acció humana. A Andorra, de fet, el gran enemic són els llamps. “Si anem al detall dels incendis en àmbits no urbans, dels sis o set conats que vam tenir, cinc vam ser per aquests elements”, ha comentat el bomber Pons.

Comentaris

Trending