Participació andorrana en la Setmana Mediambiental Iberoamericana

El Principat ha donat suport a una resolució on s’expressa la preocupació pels canvis “sense precedents i irreversibles” al sistema climàtic

Carles Miquel i Sílvia Ferrer, abans de la reunió.
Carles Miquel i Sílvia Ferrer, abans de la reunió. SFGA

Andorra ha volgut participar en la Setmana Mediambiental Iberoamericana, que s’està celebrant des del dilluns i que finalitzarà aquest divendres. La cita inclou fins a 30 reunions virtuals amb representants i experts de primer nivell. El director de l’Oficina d’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, i la directora del departament de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, han assistit a la trobada de representants de les tres grans xarxes iberoamericanes.

En concret, hi eren presents membres de la Conferència de Directors dels Serveis Meteorològics i Hidrològics Iberoamericans (CIMHET), de la Xarxa Iberoamericana d'Oficines de Canvi Climàtic (RIOCC) i de la Conferència de Directors Iberoamericans de l'Aigua (CODIA).  D’aquesta forma, el Govern ha volgut demostrar i reforçar el compromís amb l'Agenda Mediambiental Iberoamericana.

En la reunió, s’ha acordat donar suport a una declaració que inclou la preocupació per l'evidència de canvis sense precedents i irreversibles en el sistema climàtic mundial. De fet, s’ha analitzat un informe que confirma de manera inequívoca la influència humana en l'escalfament de l'atmosfera, l'oceà i la terra. En aquest sentit, subratllen que l'escalfament global només pot limitar-se a 1,5 graus si s'aconsegueixen fortes reduccions en les emissions de gasos d'efecte hivernacle en les pròximes dècades i s'aconsegueix la neutralitat el 2050.

Al mateix temps, el document inclou la bona acollida que les parts han manifestat en relació al llançament de l’‘Agenda Mediambiental Iberoamericana’. Es considera de gran importància i es confia que es pugui  reforçar treballant-se en el si de la Conferència Iberoamericana. De fet, aquesta iniciativa és, justament, fruit de la feina feta durant el lideratge d’Andorra al capdavant de la secretària pro tempore de la Cimera Iberoamericana.

De manera paral·lela, i en el marc de la temàtica d'energia i acció climàtica, aquest dijous també s’ha dut a terme la reunió ‘Cap a models de mobilitat més sostenibles’. A la trobada hi ha participat la tècnica de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Meritxell Cuyàs, que ha presentat els principals trets de l’Estratègia nacional de mobilitat d’Andorra.

Comentaris

Trending