Onze llops i tres óssos han mort al parc d’animals de Naturlandia des que es va posar en marxa

Un informe del ministeri de Medi Ambient evidencia que la instal·lació mai no ha tingut, per exemple, un pla de reproducció i que durant molt temps hi ha hagut un excedent d’exemplars respecte al projecte que es va aprovar al seu dia

Un dels óssos de Naturlandia.
Un dels óssos de Naturlandia. naturlandia

La mort del llop localitzat el 28 de gener al fons de la bassa del tancat de Naturlanda, a sota d’un pam de gel, no és un fet aïllat. Des que es va posar en marxa el parc d’animals del recinte lauredià, el 2013, han mort deu llops més. I tres ossos. Evidentment, molts han mort per causes naturals. Però no pas tots. Un informe del ministeri de Medi Ambient i Sostenibiliat evidencia o deixa entreveure les moltes deficiències de gestió dels animals que ha sofert sempre l’equipament de Sant Julià.

L’informe, en forma de resposta a uns neguits exposats per Apapma, hauria estat signat per un dels especialistes del departament de Medi Natural, segons fonts governamentals, el passat mes d’octubre. No és molt ampli atès que es refereix essencialment a unes qüestions plantejades per l’organització ecologista. Ara, quedaria clar, per exemple, que Naturlandia no ha tingut maig un pla adequat de reproducció dels animals, amb la qual cosa durant etapes hi ha hagut més animals d’algunes espècies concretes -ossos, per exemple- del que permetia acollir les instal·lacions aprovades al seu dia.

Un dels llops de Naturlandia en una imatge d'arxiu.

Relacionat

La necròpsia confirma que el llop de Naturlandia va morir per una baralla amb els ‘companys’

El departament de Medi Ambient hauria reclamat en diverses ocasions, la darrera durant l’estiu passat que calia “buscar una sortida pels excedents de fauna respecte a les previsions inicials”. Certament, la reglamentació governativa vigent no estableix l’obligació als nuclis zoològics que tinguin un pla de reproducció. Però “en les inspeccions realitzades pel tècnics de departament de Medi Ambient i sostenibilitat s’ha expressat -en diferents ocasions- la necessitat d’esterilitzar mascles o femelles per evitar problemes amb els excedents respecte a les autoritzacions. Així al 2015, es va efectuar implants subcutanis en ossos de Suprelorin, que no van resultar efectius per evitar el naixement de ossos”.

llop
Un dels llops de Naturlandia.

El control de la cabana d’óssos ha estat molt dificultosa. “L’any 2017 i durant el 2018 es van fer diverses reunions amb els responsables del parc i una de les recomanacions dels tècnics del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat va ser la instauració d’una planificació adequada de la reproducció”, recull l’informe en qüestió segons les fonts governamentals consultades, que recorden que “durant el mes de juliol, i havent tingut la informació de la reproducció dels óssos, el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha adreçat una comunicació a Naturlandia per la qual es requereix la esterilització dels mascles o femelles el més aviat possible i segons criteri veterinari. Així mateix es va informar de que cal buscar una sortida pels excedents de fauna respecte a les previsions inicials, havent de quedar a les instal·lacions només un mascle d’ós bru”.

Animals salvatges i de renda

L’informe-resposta recull també una taula amb la relació d’animals salvatges que Medi Ambient té controlats que des del 2013 i fins l’estiu del 2020 havien entrat a Naturlandia. Hi ha una varietat força elevada d’animals: cabres salvatges, isards, daines, marmotes, muflons, cérvols, cabirols… i les tres espècies depredadores amb presència al parc: óssos, linx i llop. En la relació referida hi ha un llistat de 113 exemplars, dels quals 37 estan registrats com a naixements interns. D’aquests 113 animals que haurien entrat al parc, 67 haurien mort per diversos motius, la majoria per causes naturals. Dues cabres salvatges haurien fugit, un linx hauria estat exportat i dues marmotes haurien estat apressades per àligues.

En la relació referida hi ha un llistat de 113 exemplars, dels quals 37 estan registrats com a naixements interns. D’aquests 113 animals que haurien entrat al parc, 67 haurien mort per diversos motius, la majoria per causes naturals

D’entre les tres varietats estrella, les tres espècies de depredadors, la relació feta per Medi Ambient evidencia que al parc hi ha hagut durant la seva posada en marxa nou óssos, sis dels quals haurien nascut al parc. D’aquests, quatre van néixer el 27 de juliol del 2020. Un d’aquests va morir encara no un mes després arran d’una caiguda i quedar enforquillat per unes branques. Hi ha dos óssos més que han mort. Un dels primers exemplars que va entrar al parc el 16 de maig del 2013 hauria mort poc més de cinc anys després per causes naturals. El tercer ós dels nou que han passat per Natulandia que ha perdut la vida és el que va ser abatut el 14 de juny del 2017 d’un tret. Aquell animal -en Torb- havia nascut al parc amb un germà bessó el 25 de gener del 2015.

Més llops hi ha hagut al parc. Segons la relació que recull dades fins a l’agost passat comptabilitza catorze exemplars d’aquesta espècie. En puresa, nou llops i cinc llops de Tundra o llops grisos. D’aquests, segons la llista en la qual no apareix el llop localitzat mort el 28 de gener, només restaria viu un dels llops grisos que hi ha hagut al parc. De la resta, dues van morir sense que s’hagi especificat com i un tercer queda clar que és per causes naturals. I un quart va morir, el 5 d’abril del 2017, a causa d’una baralla entre llops. Dels llops ‘ordinaris’, dels nou que s’han registrat, n’han mort sis. Dos dels sis llops morts haurien mort en una baralla el 21 de març del 2016. La causa de la mort dels altres quatre no s’especifica.

ossos
Els quatre cadells nascuts el juliol passat amb la seva mare.

Finalment, de linxs n’haurien passat pel parc cinc, dos dels quals van néixer a Sant Julià el 23 d’abril del 2019. Alhora, un dels que van arribar a Naturlandia el 15 d’abril del 2015 va ser exportat el 28 de setembre del 2017 pel seu difícil caràcter i comportament. L’informe també deixa constància que hi ha un conjunt d’animals domèstics i de renda que estan sota la tutela del ministeri d’Agricultura ja que administrativament ‘funcionen’ com si es tractessin d’una explotació agrària. De fet, tenen l’autorització com a tals.

Comentaris (8)

Trending