El nou concurs per a la recollida de residus dels comuns es traurà com a molt tard al setembre

Després de l’estudi que es va encarregar per trobar la manera de ser “més eficients” es preveu la possibilitat de recollides diürnes i de concentrar més les ecoilles per reduir el nombre de parades

Maria del Mar Coma i Laura Mas en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols.
Maria del Mar Coma i Laura Mas en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. M. P.

Els cònsols segueixen ultimant el plec de bases per al nou concurs de la recollida de residus en el qual treballen des de fa un any i mig. Un cop han disposat de les conclusions de l’estudi que es va encarregar per aconseguir una recollida “més eficient”, la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, que aquest dimarts ha actuat de portaveu de la reunió de cònsols, ha indicat que la voluntat és que durant l’estiu o com a molt tard al setembre, es pugui convocar el concurs. Cal recordar que l’actual contracte venç l’agost del 2026 i no hi ha possibilitat de prorrogar-lo, per tant, les corporacions han de poder tenir adjudicat el nou com a mínim sis mesos abans del venciment.

Amb el nou contracte de la recollida de residus els cònsols volen assolir els objectius europeus fixats pels 2035 i “posar altres mitjans o canvis en la manera de recollir”, tal com també apuntava fa uns dies el ministre de Medi Ambient, Guillem Casal.

En aquest sentit, Laura Mas, ha explicat que cada comú podrà establir “diferents maneres” de funcionar. Així, ha citat per exemple que tenint en compte la prova pilot que s’ha fet a Encamp, es podrà escollir entre recollida diürna o nocturna, un fet que permetrà a la concessionària no haver de tenir tants camions, “no hi haurà tanta circulació de camions al mateix moment i, per tant, no hi haurà tanca contaminació”. D’altra banda, “a més de guanyar eficiència i reduir costos”, s’inclourà una nova gestió de les ecoilles, amb possibilitat de tenir punts més concentrats i reduir el nombre de parades.

També s’ha previst definir què és un productor singular i què un gran productor, d’aquesta manera, per exemple, mentre els comuns fan les inversions necessàries o prenen les decisions que toquen sobre les ecoilles, “es decidirà com programar les recollides”.

Un instant de la reunió de cònsols. // Comú d'Encamp.
Un instant de la reunió de cònsols. // Comú d'Encamp.

En el cas dels grans productors, ha indicat que hi haurà comuns que els integraran a la recollida comunals i després repercutiran el preu just al gran productor, mentre que altres comuns “faran que aquests gran productors contractin directament la recollida de residus”. Segons Laura Mas el comerç i la restauració suposen entre el 20 i el 40% dels residus, per tant, es un tema que “cal poder-lo tractar per ser més eficient si serà un dels punts clau en el nou plec de bases”.

Com s’ha dit, s’està acabant el redactat i la previsió és que durant l’estiu o com a molt tard al setembre es pugui licitar el servei de recollida de residus perquè com a mínim, 6 mesos abans del venciment de l’actual contracte, que acaba a l’agost del 2026, es pugui adjudicar.

PROTECCIÓ CIVIL

D’altra banda, Mas ha informat que ja han rebut l’esborrany del nou conveni amb Protecció Civil, que segons ha dit, ha vist “molt positiu”, per la qual cosa en qüestió de setmanes els comuns faran arribar l’esborrany definitiu. La cònsol d’Encamp ha destacat que el conveni permetrà tenir un territori més segur ja que estableix les col·laboracions entre el departament de Protecció Civil i els comuns. “Hem d’enfortir la governança, disposar de canals de comunicació directes preestablerts, col·laborar amb l’elaboració dels plans de protecció civil nacionals i comunals, tal com preveu la llei de protecció civil, i s’han de coordinar els esforços per poder identificar espais de reallotjament temporal”, ha exposat, afegint que també caldrà instal·lar alarmes per poder-se anticipar a les vulnerabilitats per protegir, sobretot, les persones i els béns. Alhora, també es preveu augmentar la preparació de la població a través de formacions.

Finalment, també s’ha anunciat que s’ha delegat al comú de la Massana la convocatòria del concurs per al tractament de la processionària, que afegirà nous paràmetres per mirar de minimitzar la presència d’aquestes erugues al país. Per al 2025 es preveu destinar un mínim de 130.000 euros a aquestes accions.

Mas també ha informat que els cònsols, seguint la recomanació dels tècnics, van descartar el repoblament de mallerengues per lluitar contra la processionària. “Els tècnics del Govern ens van explicar que no és la millor opció perquè afecta altres animals”, ha explicar, insistint que la millor opció “la més eficaç i menys invasiva és la que estem fent”.

Comentaris

Trending