“No es podrà lluitar contra el canvi climàtic si no ens hi posem tots, polítics i ciutadans”

La científica francesa, Sophie Szopa ha exposat els resultats del darrer informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Clima a Escaldes-Engordany en una trobada organitzada pel Consell General

La ministra, Silvia Calvó, inaugurant la conferència de la científica, Sophie Szopa.
La ministra, Silvia Calvó, inaugurant la conferència de la científica, Sophie Szopa.

El sisè informe d’avaluació del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Clima (GIEC) es va treure el passat agost. Allà, científics de tot arreu del món alertaven sobre les diverses problemàtiques i els perills de la situació, llençant una alerta roja. Avui, la francesa Sophie Szopa ha portat els resultats fins a Andorra, per donar-los a conèixer a persones públiques i particulars. A la trobada, organitzada pel Consell General, ha acudit la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, que ha llençat una crida a polítics i ciutadans per unir-se a la lluita contra el canvi climàtic.

El GIEC és un grup de científics que, de manera internacional, s’ocupa d’estudiar el canvi climàtic des del punt de vista més tècnic. De la darrera taula de treball n’ha sorgit un informe complex i molt ampli que té com a resum una alerta roja a nivell global. La doctora Szopa ha estat una de les redactores del document, i avui ha pogut traslladar els seus resultats tant a polítics com als ciutadans que han acudit a la conferència. “Cal que el conjunt de la societat comenci a apropiar-se dels conceptes que es tracten, que la gent comprengui el què està en joc i comprendre la necessitat d’anar cap a una transició ecològica ràpidament”, ha afirmat.

En aquest sentit s’ha mostrat d’acord Calvó, que ha afirmat que “no es podrà lluitar contra el canvi climàtic si no ens hi posem tots, polítics i ciutadans”. Tot i això, ha destacat la importància de què aquells que prenen les decisions, les administracions, siguin coneixedors i entenedors de la problemàtica real i de la complicada situació que es viu. “Una de les principals conclusions de l’informe, i que s’ha tractat a la COP26 és l’augment de les temperatures, que és irreversible”, ha explicat Calvó. La ministra ha afirmat que Andorra “està molt compromesa en l’acció climàtica i hem pujat en ambició”, fent referència a l’aposta per la neutralitat del carboni, fixada per al 2050.

“Els compromisos dels Estats són encara insuficients” 

La síndica general, Roser Suñé, ha apuntat que era força important apropar aquest coneixement a tothom, “perquè puguin saber quins són els efectes i previsions per al canvi climàtic”. A més, ha destacat la decisió presa pel Consell General respecte a l’acord de reconeixement de la crisi climàtica. En aquest aspecte, Szopa ha remarcat, però, que a la COP26 ha quedat palès que “els compromisos dels Estats són encara insuficients” i que cal seguir un full de ruta que sigui clar, “per verificar que els països fan la seva feina i el treball necessari per conduir cap a una solució”.

Calvó ha assegurat que a Andorra, de moment, les accions són clares i estan especificades per un full de ruta concís. La ministra ha destacat la importància de fiscalitzar i de posar un preu al carboni, a més del programa Renova, “que ajuda al canvi d’hàbits de la població”. Szopa ha posat el punt, tot remarcant que “sóc científica i no puc donar una opinió sobre la política d’un país”, però afirmant que “cal anar amb compte per no penalitzar les persones que tenen més dificultats econòmiques”.

 

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending