Medi Ambient impulsa una mostra interactiva per donar a conèixer les molleres d’Andorra

La iniciativa s’ha fet coincidint amb el Dia mundial de les zones humides que, en el cas del Principat, representen el 23% de la superfície del país

Un dels espais humits d'Andorra.
Un dels espais humits d'Andorra.

Aquest dimarts, 2 de febrer, se celebra el Dia mundial de les zones humides. El Govern s’ha sumat a aquesta commemoració fent bandera de la riquesa d’aquests espais al país. Per això, s’ha aprofitat per actualitzar la informació de l’exposició de molleres disponible de Medi Ambient. A més, s’ha impulsat una mostra en línia que permet conèixer els hàbitats d’aquest tipus que es poden trobar al Principat.

Des del departament s’ha volgut destacar que les molleres són una gran reserva de biodiversitat i acullen el 33% de les espècies vegetals d’Andorra. Per tant, la seva riquesa és “extraordinària”, amb prop de 500 espècies de flora, de les quals 50 estan en perill d’extinció. A banda, també són l’hàbitat de fauna vertebrada i invertebrada.

La seva importància va més enllà. Medi Ambient també destaca que “actuen com a esponges, regulen el transport de sediments i el cabal dels rius, prevenen les inundacions i són  importants reserves d’aigua i un sistema natural de depuració d’aquestes”. A més, ajuden en la contenció el diòxid de carboni que surt a l’atmosfera.

El Govern té la voluntat de divulgar i donar a conèixer tots aquests aspectes. Per això, aprofitant la celebració del Dia Mundial, el departament ha actualitzat la informació disponible a la seva web sobre aquests espais. També s’ha posat en marxa una aplicació: una exposició interactiva en línia que permet conèixer les zones humides d’Andorra.

El Dia mundial de les zones humides commemora l’inici del conveni de Ramsar l’any 1971, del qual Andorra en forma part des del 2021 amb la inscripció del Parc Natural de la Vall de Sorteny, la Vall de Madriu‐Perafita‐Claror i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa. La superfície d’aquests espais és de 10.809 hectàrees, cosa que representa el 23% del total del país.

Amb la finalitat de conservació d’aquestes zones de gran riquesa en biodiversitat, el Govern va aprovar el 2017 el Pla d'acció de les zones humides d'Andorra. Aquest inclou una diagnosi de l’estat de les zones humides del país i l’establiment dels eixos estratègics per gestionar-les. Des de llavors, s’han inventariat unes 1.800 molleres i estanys, situen entre 1.300 i 2.700 metres d’altitud i que es classifiquen segons la seva biodiversitat i la seva funcionalitat.

Actualment, el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat està treballant, juntament amb Andorra Recerca + Innovació i els gestors del Parc Natural de la Vall de Sorteny, de la Vall de Madriu‐Perafita‐Claror i del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, en un protocol de seguiment de l’impacte del canvi climàtic en les zones humides, en el marc d’aquest pla d’acció.

Etiquetes

Comentaris

Trending