Materials i productes reutilitzables a diversos sectors per fomentar l’economia circular

La nova llei tramitada per Govern al Consell General recull un llistat de mesures per promoure l’eficiència, i el reciclatge de residus en la construcció, el turisme i la restauració

Un treballador de la construcció.
Un treballador de la construcció. ARXIU

El nou projecte de llei d’economia circular recull tot un llistat de condicions per a certs sectors que fomentaria la transició cap aquest sistema més respectuós amb el medi ambient i més eficient. Concretament, es poden observar diverses mesures que haurien de seguir la construcció i la restauració en vers als materials i productes que utilitzen en el seu funcionament habitual.

L’article 15 d’aquest projecte de llei, anomenat “Contribució substancial a la transició cap a una economia circular”, és el que recolliria tots els punts que hauria d’acomplir qualsevol sector per contribuir i facilitar la transició cap aquesta nova forma de fer ús dels materials i de fer la seva activitat. Concretament, es parla d’utilitzar recursos naturals, l’augment de la durabilitat o la reducció de la generació de residus, entre altres.

Aquest capítol divideix les mesures per diversos sectors, sent un d’ells la construcció. L’apartat ‘b’, menciona que “el Govern fixa reglamentàriament per a determinats productes els continguts mínims de materials reciclats o reutilitzats, tenint en compte la seva seguretat i funcionalitat”. Per tant, i per llei, aquestes empreses hauran d’assegurar-se que un mínim dels productes que utilitzen en les seves obres acompleixin les característiques que dictamina el document.

D’altra banda, el projecte de llei també fa referència directa al sector turístic i de la restauració, on es recullen mesures com la deixada enrere dels productes i ‘gentileses’ d’un sol ús, com són habitualment els sabons als hotels, i que siguin substituïts per dispensadors. D’altra banda, també ve recollit que, hauran de “contribuir a estendre la vida útil dels productes que utilitzen, i en particular del mobiliari, a través de la reparació o la revenda a mercats de segona mà”.

Més específicament per al sector de la restauració s’indica l’obligació d’”informar de forma visible i clara el consumidor de la possibilitat d’endur-se a casa, sense cost afegit, la beguda i els aliments emplatats que no hagi consumit, i facilitar-li aquesta opció”. Per descomptat, ha de ser en envasos reutilitzables o biodegradables. A més, també han de tenir en compte que hauran de servir aigua de l’aixeta de forma gratuïta i tenir-ho reflectit en les seves cartes, perquè el client en sigui sabedor d’aquesta possibilitat.

També els establiments de restauració ràpida tenen la seva cabuda en aquest projecte de llei. En el seu cas, hauran de facilitar als clients “vaixelles, gots i coberts reutilitzables per als productes consumits dins del seu local i evitar els envasos de plàstic i envasos d’un sol ús sempre que sigui possible i quan el tipus de producte ho permeti

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending