La majoria dels aqüífers subterranis d’Andorra tenen un risc baix de contaminació

Aquest dimarts se celebra el Dia internacional de l’aigua que alerta dels efectes del canvi climàtic sobre aquests cabals

Una massa d'aigua subterrània.
Una massa d'aigua subterrània. ALTAVEU

Aquest dimarts se celebra el Dia internacional de l’Aigua sota el lema 'Groundwater -making the invisible visible'. L’aigua subterrània és invisible però el seu impacte és visible a tot arreu. A Andorra s’han identificat masses d’aigua subterrànies, on la majoria tenen risc de contaminació baix. Per contra les aigües que es troben al fons de vall i a les parts baixes de la conca del Gran Valira, presenten risc més elevat de contaminació.

Aa mesura que els efectes del canvi climàtic es van fent més severs, les aigües subterrànies en pateixen les conseqüències. Des d'Andorra Recerca i Innovació es recorda que en aquest context la investigació ha de seguir  avançant per aportar el coneixement dels impactes del creixement humà i del canvi climàtic sobre l’aigua  i també per desenvolupar totes les possibilitats d’adaptació.

Andorra té aigües repartides per la conca del Gran Valira, i conca del Pas de la Casa (ambdues dins el territori andorrà i català -sector Os de Civís-), així com per la conca del Segre (riu de la Llosa) i de l'Arieja. L'aqüífer subterrani més important és el d'Andorra la Vella, Té una superfície de 2,26 km quadrats i s’emplaça entre la parròquia d’Escaldes-Engordany, al nord, i la zona de la Margineda, al sud. Hi ha moltes incògnites sobre la geometria de l’aqüífer i les característiques hidrogeològiques els nivells més i menys permeables, sobretot en fondària.

El 93% de l’aigua subterrània drena cap al riu Gran Valira i el cabal que entra representa aproximadament un 5% del total.  L’activitat amb més risc de contaminar és la relacionada amb hidrocarburs, i en aquest sentit les gasolineres i tota la zona urbana de la conurbació Andorra la Vella-Escaldes Engordany. Les activitats industrials també tenen una puntuació de risc alta, en menor grau, i finalment, amb baixa puntuació de risc se situarien les activitats agrícoles i ramaderes. 

Etiquetes

Comentaris

Trending