FEDA destaca el patrimoni cultural, social i energètic de les obres de FHASA a la Vall del Madriu

La xerrada ha inaugurat el cicle que s’ha celebrat aquest dimecres que ha repassat la història i l’impacte que han tingut les infraestructures energètiques a la zona

Un moment de la xerrada a Sant Julià de Lòria.
Un moment de la xerrada a Sant Julià de Lòria.

La guia del MW Museu de l’Electricitat, Katia Vilana, i la directora de Transport de FEDA, Laura Bonet, han inaugurat aquest dimecres el cicle “Vall del Madriu-Perafita-Claror, Patrimoni de la Humanitat, Patrimoni de Tots”, organitzat per la comissió de gestió de la Vall a la casa comuna de Sant Julià de Lòria. Ho han fet amb la conferència “L’impacte de les obres de FHASA en el paisatge cultural de la vall del Madriu-Perafita-Claror”, que ha destacat el patrimoni cultural, social i energètic que representen les infraestructures energètiques construïdes durant la primera meitat del segle XX a la vall i gestionades avui en dia per FEDA.

Amb un recorregut històric que ha anat des del projecte inicial d’aprofitament hidràulic per produir energia de les diferents conques d’Andorra a la importància actual de l’aigua del Madriu-Perafita-Claror per a la Central Hidroelèctrica tal com es coneixen avui en dia, el públic que hi ha assistit ha pogut conèixer el valor de la vall per a la producció nacional d’electricitat a partir de la força de l’aigua, un mètode 100% renovable. De fet, la conca del Madriu, on hi ha molta fosa de neu, aporta fins al 20% de l’aigua del llac d’Engolasters, del qual surt el salt d’aigua cap a la Central.

Aquesta infraestructura esdevé encara més rellevant en un context com l’actual, d’alta incertesa i volatilitat en els mercats d’importació d’electricitat. La Central Hidroelèctrica, sumada a les altres fonts d’energia nacionals, va produir el 2021 el 20% de la demanda total d’electricitat del país. FEDA treballa per continuar incrementant aquesta sobirania energètica mitjançant noves fonts, com el camp solar de Grau Roig o el projecte per a un parc eòlic al pic del Maià.

Les infraestructures energètiques a la vall, com totes les altres gestionades per FEDA, passen periòdicament i de manera freqüent per controls mediambientals. Per exemple, hi ha diferents mecanismes per garantir el cabal de reserva necessari per preservar l’ecosistema dels rius, amb l’objectiu de garantir també el patrimoni natural de la Vall i de tot el país. Un cop es transforma en energia elèctrica l’energia cinètica de les aigües del Madriu-Perafita-Claror, aquestes continuen el seu recorregut fins a la Valira i d’aquí a la Mediterrània.

 

Comentaris

Trending