Un estudi confirma la presència de plàstics als rius d’Andorra

A Ordino, es van trobar en uns cinc metres quadrats, 50 restes i també se n'han detectat en els llacs d’alta muntanya

El riu Valira amb el Pont de Paris al fons.
El riu Valira amb el Pont de Paris al fons. ALTAVEU

Un estudi transfronterer, integrat per científics catalans, d’Andorra i França, ha constatat que la presència de plàstics a rius del Pirineu és “generalitzada” alhora que també ha arribat a indrets remots, com llacs d’alta muntanya, on no hi ha activitat turística. La neteja dels entorns del riu és una altra assignatura pendent, tal com ha demostrat l’estudi Plasticopyr.

Entre les conclusions, es diu que “l’activitat turística és la principal responsable de l’acumulació dels plàstics en la zona de rius del Pirineu”. La pitjor part se l’emporten les zones urbanes i les que estan a prop de les pistes d’esquí. Una altra dada que recull l’estudi és que la mitjana de microplàstics trobats als intestins de truites oscil·la entre 1 i 12 microplàstics per individu.

Els principals residus plàstics localitzats als espais fluvials i al seu entorn són el polietilè (PE), el poliestirè (PS) i polipropilè (PP).  En el cas de les mostres recollides a Ordino, es van trobar en uns cinc metres quadrats, 50 restes de plàstic. Les mostres es van recollir durant un any en quatre punts i en estacions de l'any diferents, ja que l'impacte varia segons l'època. 

Helena Guasch, coordinadora del projecte Interreg Plasticopyr diu que  “esperàvem que venir a la muntanya i al Pirineu era no trobar residus, però sí que n'hem trobat a tot arreu. També hem anat més a fons per conèixer quin tipus d'hàbitat es veu afectat i hem vist zones on s'estan acumulant residus i això ens preocupa perquè poden afectar hàbitats que tenen mesures de protecció pel que fa a la seva conservació i hem vist que hi ha plàstics als organismes que viuen en aquestes zones de muntanya, concretament hem estudiat les truites i hem vist plàstics en els seus continguts estomacals”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending