Enquesta per conèixer l’abast del malbaratament alimentari a Andorra

El Govern impulsa el sondeig, obert a tota la ciutadania, a través de la plataforma Visc.ad que servirà per recollir dades per l’elaboració de la llei d’economia circular i del nou pla nacional de residus

Comentaris

Aliments llançats a un contenidor de brossa.
Aliments llançats a un contenidor de brossa.

El Govern vol saber quin és l’abast del malbaratament alimentari a Andorra. Per això, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i la plataforma de participació ciutadana Visc.ad han començat una enquesta oberta a tota la ciutadania que ha de permetre conèixer els hàbits de la població en aquest sentit. Les dades que s’obtinguin serviran per redactar la llei d’economia circular i per elaborar el nou pla nacional de residus.

Des de l’executiu es recorda que la reducció del malbaratament alimentari és una de les fites dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Des de la FAO, l’agència de l’ONU centrada en l’alimentació, es calcula que anualment es llencen 1.300 milions de tones de productes que es podrien aprofitar. És a dir, un terç de la producció total. I això, de retruc, també fa que es desaprofitin els recursos necessaris per a la seva fabricació: aigua, sòl, biodiversitat, etc.

De cara als pròxims anys, un dels reptes que es planteja Andorra és reduir aquest malbaratament i fer-ho en totes les etapes de la cadena, des de la producció i l’elaboració fins a la distribució i el consum. És un dels objectius de la futura llei d’economia circular en la qual ja treballa el Govern i que s’elaborarà seguint els resultats de l’enquesta que ara s’impulsa.

El sondeig es realitza a través de la plataforma Visc.ad. Qui vulgui participar només ha d’entrar al lloc web de la iniciativa. Aquest estarà obert durant cinc dies.

En concret, al llarg d’aquests dies es convida a la ciutadania a fer la “pesada” del malbaratament. Es necessita únicament una bàscula i un quadre per recollir les dades del pes dels aliments llançats cada jornada. Es deixa clar que, al llarg del temps de durada de l’enquesta no s’ha de canviar els hàbits perquè el que es vol és tenir “un punt de partida realista” per “treballar en les accions de prevenció”.

Etiquetes

Comentaris

Trending