La Covid-19, clau per aconseguir una qualitat excel·lent de l’aigua

Aquest 2022 totes les estacions del país s’han enregistrat en aquest rang o “molt bona”, assolint així els objectius que s’havien proposat des del Govern i aconseguint un màxim històric

Operaris a l'estació Valira Orient.
Operaris a l'estació Valira Orient.

Aquest dimarts, 22 de març, se celebra el Dia Mundial de l’Aigua. El Govern ha aprofitat l’ocasió per presentar els resultats del seu pla de sanejament, que ha aconseguit “uns resultats que ens felicitem per poder comunicar”, ha assegurat la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferré. De fet, és el primer cop que s’assoleix una qualitat de l’aigua “excel·lent” o “molt bona” al 100% de les estacions distribuïdes a tot el país. Segons la ministra, Sílvia Calvó, es tracta d’un “màxim històric” que ha estat ajudat, en certa manera, per la Covid-19.

“Tenim una responsabilitat molt important de tractar l’aigua i retornar-la amb la màxima qualitat”, ha explicat Calvó. Per aquest motiu, al pla de sanejament, es va posar l’objectiu d’obtenir una qualitat “excel·lent” o “molt bona” a la totalitat de les estacions que hi ha al país, que en són set. Ferré ha apuntat que, al 2019, eren el 95% de les estacions les que tenien aquests paràmetres. Per tant, la millora ha estat evident en els darrers dos anys. Això sí, s’ha tingut una mica d’ajuda externa i involuntària.

Segons Calvó, la Covid-19 ha estat clau, en certa manera, per poder assolir aquests rangs. “Hi ha hagut un decrement de l’economia i de la mobilitat de la gent vinguda del turisme i, per tant, òbviament els paràmetres ambientals en general, no només de l’aigua, s’han vist afectats en positiu”, ha explicat la ministra. Per la seva banda, Ferré ha remarcat que “durant les estacions altes de depuració, al 2021 els mesos de gener i febrer, hi ha hagut una disminució de la càrrega contaminant que entra a les depuradores, per tant, els paràmetres de sortida han estat encara millors que en altres anys”.

Malgrat això, al darrere també hi ha hagut una tasca contínua, tant de tests, com de seguiment i actuacions quan hi ha hagut algun problema. Al 2020 es tenien dues estacions amb qualitat ‘passable’ i ‘mediocre’. Tot i que la Covid-19 ha tingut una influència positiva, passar aquestes estacions a rangs més elevats també ha estat el resultat d’actuacions que s’han portat a terme “per poder anar eliminant els vessaments al medi”, ha explicat Ferré.

Amb antecedents, la tendència de la qualitat de l’aigua a Andorra sempre ha estat de millora. “Pel que fa a la qualitat biològica també hem tingut millora, es deu a la qualitat fisicoquímica”, ha assenyalat Ferré. També es compta, des del departament de Medi Ambient, amb estacions per mesurar, per fer mostrejos i estudiar els índexs microbiològics, “es miren els insectes i la vida que té aquest ecosistema per poder avaluar-ho”. A partir d’ara, i un cop assolit l’objectiu del 100%, “volem continuar treballant per identificar petits vessaments, perquè la gran majoria de les aigües residuals ja està sanejada, però hi ha petites zones que es poden millorar”.

Una de les ferramentes que es fa servir és aquesta xarxa d’estacions, en total set repartides per totes les conques. Automàticament i de forma periòdica, aquests aparells van detectant i traslladant els paràmetres de l’aigua, així com el nivell del riu, per saber-ne el cabal. Quatre d’elles compten amb sonda d’hidrocarburs, que permet detectar quantitats mínimes, per tal d’actuar de forma immediata en cas d’un vessament.  

 

Etiquetes

Comentaris

Trending